Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Varmt tack för det stora stöd jag har fått i Liberalernas medlemsomröstning inför valet till EU-parlamentet nästa år. Här kan du ta del av hela resultatet. Jag är verkligen jätteglad och varm i hjärtat över att medlemmarna placerat mig som nummer ett, bland många framstående kandidater.

Det breda stödet ser jag som ett erkännande för min ambition att vara en stark röst för liberala värderingar och vilja att stå upp för det europeiska samarbetet i en tid när nationalism och högerpopulismen breder ut sig och att få saker gjorda. 

I veckan bar det av till Strasbourg. Jag deltog i debatten om nya verktyg för EU att kunna hantera ekonomiska påtryckningar från främmande makt. När modiga Litauen lät Taiwan öppna ett representationskontor i Vilnius, blev regimen i Beijing ursinnig För att straffa Litauen använde Kina handeln som ammunition och över 90 procent av exporten till Kina stoppades. Den nya lagstiftning som vi röstat igenom gör det tydligt att principen om en för alla – alla för en gäller. Ger man sig på ett EU-land är det ett angrepp på alla. Och EU kan svara med egna handelsrestriktioner. Det gör Europa starkare. 

Vi röstade än en gång för att ställa hårda krav på rättsstatsprincipen. Och än en gång röstade högerextrema, inklusive SD, återigen emot. De ger då grönt ljus till Ungern att ta stödet till Ukraina som gisslan, eftersom att Orbán hotar med att motsätta sig Ukraina stöd om inte Ungern får ta del av de medel som hålls inte p.g.a. Ungerns brott mot rättsstatens prinicper.  Varför vill SD att svenska skattemedel hamnar i Orbáns egna fickor? 

Vi antog en resolution om situationen i Nagorno-Karabach och under veckan har jag tillsammans med Joar Forsell krävt att sanktioner införs och sedan fört en debatt om att den armeniska befolkningen måste skyddas. 

I veckan har 50 av EU:s ledare samlats i spanska Grenada. EU:s utvidgning var det som stod högst på agendan. För min del avslutades veckan med att debattera just den frågan i SR Studio 1. Nu måste EU hålla ihop och hålla fast vid demokratins principer och vara öppna för att släppa in Ukraina som utkämpar krig för att vara just en del av den europeiska familjen. 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro