Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Alla ska kunna gå med en blågul tröja, halsduk, eller med en svensk flagga på kavajen. I måndags mördades två svenskar och en skadades svårt i ett brutalt islamistiskt terrordåd i Bryssel bara för att de bar de svenska färgerna inför matchen mellan Belgien och Sverige. Våra tankar går till de drabbade och deras familjer. Europa måste hålla ihop och samarbeta mer för att stoppa terrorism och extremism. 

Bryssel är inte bara Belgiens huvudstad. Det är Europas viktigaste mötesplats. Tusentals svenskar bor, arbetar och besöker Bryssel, så det som hände berör många. Belgiens premiärminister Alexander De Croo (liberal) delade den här filmen från ceremonin där offren hedrades och våra länder delade sorgen. 

Läget i världen är mörkt. EU:s roll som demokratisk supermakt har aldrig varit viktigare. I veckan sade parlamentet ja till att inrätta en särskild “Ukraina-facilitet” som innebär både att stödet till Ukraina garanteras under kommande år och att det får en särskild roll och inte kommer att blandas ihop med annat stöd och bistånd. Med det befästs EU:s fortsatta engagemang för Ukraina. I Strasbourg antogs en resolution om Israel och Palestina, ledd av min partigrupp Renew Europe. Den kan du läsa här.  

Årets Sacharovpris, Europaparlamentets pris för mänskliga rättigheter och tankefrihet, går till Masha Amini och alla andra kvinnor som kämpar för friheten i Iran. 

Beslutet att tilldela Sacharovpriset till Masha Amini är ett kvitto på att världen sluter upp bakom alla hundratusentals människor, i synnerhet kvinnor, som varje dag trotsar regimen i Iran och står upp för sina rättigheter.

I tisdags hade rösterna räknats och nu står det klart att polackerna har fått nog av regeringspartiet (Lag och Rättvisa) PiS. Det är en seger för demokratin, inte bara i Polen utan för hela Europa. Att den homofobiska regeringen röstas bort är en seger för HBTQI-personers rättigheter.  Det är också en oerhört viktig seger för Polens kvinnor som under de senaste åren fått betala det allra högsta priset då abortförbudet har gjort att kvinnor till och med dött på grund av att de nekats vård. 

Jag vill varmt tacka för förtroendet från valberedningen att vara föreslagen till Liberalernas toppkandidat i valet till Europaparlamentet 2024. Jag gläds innerligt åt att få möjligheten att be om landsmötets förtroende att få möta väljarna tillsammans med Liberalernas medlemmar och Liberala ungdomsförbundet från norr till söder och kampanja för de värden vi håller allra närmast hjärtat.

Dessvärre kunde jag inte resa till Strasbourg denna vecka då jag fortfarande återhämtar mig från en operation. I samma stund som de första snöflingorna föll hemma i Stockholm kom nyheten om att Lasse Berghagen gått bort. Tack finaste Lasse, för att du fanns där hela livet med din snälla röst och musik som får mig att tänka på det bästa med Sverige. 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro

PS. Grattis Liberalerna på Åland som blev valets vinnare och största parti med 30 procent väljarstöd