Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Dagarna blir kortare och höstmörkret tränger sig på. Då brukar det hjälpa att tända ljus och glädjas åt att vi går mot jul. Men i år tror jag vi är många som känner att det är svårt att ta in och ta sig igenom de svåra tider vi befinner oss i. Krig, kriminalitet och terrorism hotar vår fred och frihet.


I veckan var jag, i min roll som ledamot av Europaparlamentet, inbjuden till Nordiska rådets session i Oslo. Det nordiska samarbetet har fått en helt ny dimension de senaste året. Det var spännande att lyssna till de nordiska statsministrarnas tal som vittnade om hur nära våra länder står varandra idag, också i fråga om försvar och säkerhet. Huvudtalare var Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och det var betryggande att höra hans kristallklara budskap att omvärlden måste fortsätta stötta Ukraina för fredens skull. Ukraina behöver mer vapen i kvantitet och av högre kvalitet och vi har en skyldighet att fortsätta bidra med vad vi kan.


Som gäst fick jag äran att tala i Stortingets vackra sal. Jag lyfte då fram hur erfarenheter från det nordiska samarbetet blir betydelsefulla när ett EU med fler länder ska jobba för starkare demokrati och rättsstat, och Nordens allt viktigare roll i EU sedan Brexit.


Jag medverkade även i ett seminarium om Artificiell intelligens (AI), en fråga som lyfts inom Nordiska rådet just nu. I EU pågår slutförhandlingarna mellan EU-parlamentet, rådet och kommissionen om unionens nya ambitiösa AI-lagstiftning. Det är en lag som både syftar till att främja utvecklingen inom EU, men samtidigt också tar sikte på att motverka riskerna med AI. I dagarna bjöd Storbritannien in till ett internationellt möte för att globalt reglera AI och där diskuterades bland annat möjligheten att inrätta en global kommission för AI, ungefär som FN:s klimatkommission. Vår diskussion var alltså högaktuellt och jag ser fram emot att fortsätta följa frågan.


Under dagarna i Oslo delades också Nordiska rådets olika pris ut. Det svenska företaget Renewcell fick ta emot miljöpriset av Kronprins Haakon och Kronprinsessan Mette-Marit, och den svenska författaren Joanna Rubin Dranger fick årets litteraturpris för sin bok ”Ihågkom oss till liv”. Många fina talanger och författare var nominerade och vill man ha tips på bra musik och böcker från Norden så finns de här.


EU, Nato och Nordiska rådet ska inte ses som konkurrerande, utan som organisationer som kompletterar varandra med olika uppgifter och mandat. Man ska inte heller underskatta betydelsen av att människor möts, lär känna varandra och kanske lite bättre förstår varandras olikheter. Förutom att det var trevligt att få umgås lite med Liberalerna på plats: Helena Gellerman, riksdagsledamot och Edvin Mårtensson från LUF, fanns utrymme för många samtal med nya och gamla kontakter.


I allt mörker ger det mig hopp.


Med önskan om en fin Allhelgonahelg,
Karin Karlsbro