Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Kina är världens största diktatur. Samma dag som Kinas ambassadör i Sverige slog världsrekord i lögner i en intervju i SVT höll Europaparlamentet debatt om Kinas sanktioner mot europeiska politiker, forskare institutioner. Det kändes extra viktigt att slå fast att EU ska inte fjäska för Kina och att den svenske förläggaren Gui Minhai måste friges. 

När EU återstartas ska vi inte gå tillbaka till det normala. Vi ska sikta högre, för ett friare, grönare och mer demokratisk Europa. Under veckan har vi röstat om ett europeiskt vaccinpass. Tanken är att det från och med i sommar ska bli enklare och tryggare att resa smittsäkert inom EU. Detta är ett viktigt och välkommet steg mot fri rörlighet igen, vilket är extra välkommet för människor som bor och arbetar i gränsregioner. Nu är det upp till medlemsländerna att genomföra detta.

Brexit är ett drama som aldrig tar slut. Men nu har vi i alla fall röstat om det frihandelsavtal som reglerar förhållandena mellan EU och Storbritannien. För oss liberaler är det så klart viktigt att göra det bästa av situationen när ett nytt kapitel skrivs i vår gemensamma historia. I debatten slog jag fast att en sak är säker, man kan inte både kan ha kakan och äta upp den. Brexit har lett till mindre frihet och mer byråkrati. 

Vi har också röstat ja till det nya hållbara handelsavtalet mellan EU och Honduras och till min medföljande resolution som jag jobbat med under en längre tid. I EU-valet 2019 lovade Liberalerna att jobba mot avskogning och för krav på åtgärder för att klara klimatmålen ska ingå i nya frihandelsavtal. Det är roligt att kunna leverera det vi lovade. 

I Honduras råder totalförbud mot abort och detta och andra människorättsfrågor lyfte jag i min resolution. De högerextrema grupperna i Europaparlamentet gjorde allt de kunde för att få bort den skrivningen, men de misslyckades och det röstades igenom med en övervägande majoritet. SD lade dock ner sin röst i frågan om abort, och det är bedrövligt att se att de gång på gång inte står upp för någonting så grundläggande som aborträtten. 

Att Vänsterpartiet lade ner sin röst i fråga om handelsavtalet gjorde mig också mycket besviken, jag hade hoppats på att de skulle ta ställning för detta hållbara avtal, för miljön och för de mänskliga rättigheternas skull, men tydligen vägde protektionismen tyngre. 

Vi har även röstat om en resolution som handlade om den ryska demokratiförespråkaren Navalnyj som de senaste månaderna har varit fängslad i Ryssland och där extremt oroande rapporter om hans hälsa har nått världen.

I veckan kom det uppgifter från TV4:s Kalla Fakta om att den svensk myndigheten Exportkreditnämnden (EKN) under förra året slöt ett avtal med ett statligt ägt företag i Belarus. Det är fullständigt oacceptabelt att svenska myndigheter fyller Lukasjenkas fickor samtidigt som han fängslar, förtrycker och torterar sin egen befolkning. Här kan du se intervjun med mig på TV4-nyheterna.  Liberalerna Joar Forsell och Fredrik Malm har nu krävt av regeringen att alla kort läggs på riksdagens bord.

I veckans avsnitt av min live-sändning EU-kvarten får du en kort resumé av det jag skrivit här. Kolla gärna. 

Nästa lördag är det Europadagen, men som en sann Europavän så kommer jag att fira hela veckan. Så håll ögonen öppna för årets liberala Europakampanj. Parallellt med alla omröstningar så har mina fantastiska medarbetare och jag förberett den och då kanske det inte är så konstigt att man upptäcker att man har blusen ut- och in när man har spelat in en liten kampanjfilm. Men det säger något om tempot och intensiteten hos Liberalerna i Europaparlamentet. Hoppas att budskapet når fram ändå: När EU återstartas ska vi inte gå tillbaka till det normala. Vi ska sikta högre. 

Liberala hälsningar, 
Karin