Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Strömmingen är allvarligt hotad. Därför är jag otroligt besviken över att EU-kommissionen i veckan gjorde en total kovändning och helt oväntat presenterade ett nytt förslag som i praktiken gör det möjligt att öka fisket av den hotade fisken i Östersjön. Detta säger Liberalerna nej till . Senast på landsmötet i november slog partiet fast att skyddet av den biologiska mångfalden i Östersjön är högprioriterat. 

Jag sitter inte i Fiskeriutskottet, men tack vare gott samarbete med kollegor kom frågan upp på agendan och jag fick ta ordet och ställa kommissionen till svars i frågan. Debatten lär fortsätta under den kommande behandlingen av frågan i parlamentet. 

Det hettade till när jag i veckan debatterade EU:s bistånd. Här kan du se debatten i SVT Forum. Kollegan Evin Incir från Socialdemokraterna och jag hade helt olika syn på om man ska ställa krav och villkora bistånd. 

I februari hålls det “val” i Belarus. Ja, du läste rätt. Men det regimen kallar för val är inget annat än ett stort övergrepp på befolkningen. I veckan deltog jag i ett panelsamtal om situationen i Belarus och hur det kommande valet till Europaparlamentet kan påverka EU:s arbete med att stödja den belarusiska befolkningens kamp för ett fritt och demokratiskt Belarus. 

Att Internationella olympiska kommittén (IOK) nu beslutar att ryska och belarusiska atleter får tävla under neutral flagg i sommarens OS i Paris är en skam. Det står klart att IOK släppt ut Putin från utvisningsbåset. Inga ukrainska tävlande borde tvingas möta ryska deltagare samtidigt som bomberna fortsätter falla över Ukraina.  

Idag, lördagen den 9 december, är det exakt 6 månader till Europaparlamentsvalet och snart drar valrörelsen igång med full kraft. Jag ser fram emot att kampanja för ett mer liberalt Europa som fortsätter att vara världens bästa miljöorganisation. 

Liberala hälsningar

Karin Karlsbro,

som i helgen ska packa väskan inför sista veckan i Strasbourg för det här året.