Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
Ukraina har valt EU, och EU har valt Ukraina.
”Att få börja förhandla om EU-medlemskap är som att se ljuset i tunneln” sa Yevheniya Kravchuk, ukrainsk parlamentsledamot och vice gruppledare för Zelenskys parti när vi träffades i Strasbourg i onsdags.
Torsdagskvällens besked från EU:s medlemsstater om att Ukraina, och även Moldavien, får starta förhandlingarna om medlemskap i EU är en historisk stund. Medan missilerna fallit över Ukraina och fokus har legat på att försvara sig har parlamentet i Kyiv fattat beslut efter beslut för att tillgodose kraven som ställs. Att förhandlingarna får starta är ett avgörande erkännande för att deras kamp inte är förgäves.
Inför mötet har Viktor Orbán återigen ställt sig på tvären och äventyrat både medlemskapsförhandlingarna och Europas fortsatta stöd till Ukraina. Ungerns agerande väcker frågor om hur EU behöver förändras för att i framtiden fungera med fler medlemsländer. Det är inte rimligt att vetorätten ska kunna lamslå samarbetet, särskilt inte i frågor där hela Europas fred och frihet står på spel.
En lättnadens suck – Polen har en ny regering. Vi gläds åt att de polska väljarna nyligen röstade bort den sittande regeringen. Polackerna hade fått nog av homofobi och kvinnorförtryck. Polackerna ville ha aborträtten och rättsstaten tillbaka. Den våg av högerpopulism som svept över västvärlden under senare år går att besegra. Ett friare Polen, innebär också ett friare Europa. Ett stort grattis till min parlamentskollega Radek Sikorski som återvänder som utrikesminister. Han är ju en känd profil, men också en väldigt vänlig och ödmjuk kollega som jag mött i olika sammanhang, främst kring Ukrainafrågan. För några veckor sedan skickade han en bok till mig med internposten som han gissade skulle intressera mig (vilken den verkligen gjorde). Jag misstänkte och hoppades då, att kanske tömmer han sitt kontor för att vara beredd att åka hem.
Under veckan har årets sista plenarsession i Strasbourg hållits. En god nyhet är att lagstiftningen för kritiska råmaterial som jag förhandlat för den liberala gruppen godkändes. Lagen möjliggör för fler gruvor i bland annat Sverige för att minska det ensidiga beroendet av Kina för den gröna omställningen. Att ersätta Rysslands gaskranar med Kina som huvudleverantör för råmaterial är en riktigt dålig idé konstaterade jag i mitt inlägg i debatten som plockades upp bland annat i SVT och Ekot.
Att Liberalerna är Sveriges Europaparti är det ingen tvekan om. När vi röstade om reformer för att ge Europas medborgare mer makt över EU:s beslut i valet till Europaparlamentet satte sig majoriteten av de svenska ledamöterna återigen i baksätet.
Efter en vecka av debatt om bland annat kärnkraft och handelsrelationer till Taiwan (som nådde från plenum ända till Taipei!), förhandling om luftkvalitet och mycket trevligt oväntat besök så tar Liberalerna i Europaparlamentet nu en välförtjänt julledighet för att köra igång arbetet för mandatperiodens sista termin direkt i januari.
Liberala julhälsningar,
Karin Karlsbro