Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
Strömmingen i Östersjön är allvarligt hotad. Nu vill EU:s medlemsländer att Europaparlamentet snabbehandlar en lagändring för att öka fisket av den näst intill dödsdömda strömmingen. Det måste stoppas.
När Europaparlamentet återsamlas nästa vecka handlar en av de första frågorna på agendan om framtiden för Östersjöns strömming. I december presenterade EU-kommissionen oväntat ett förslag om att justera EU:s fiskelagstiftning. Inte för att stärka skyddet för de hotade arterna, utan för att göra det sämre.
I oktober beslutade Ministerrådet (medlemsländerna) genom EU:s fiskeministrar att ignorera både vetenskapen och EU:s egen fiskelagstiftning och tilldela fiskekvoter för strömming från Östersjön, fullt medvetna om att detta bröt mot lagen som är till för att garantera ett hållbart fiske och arternas överlevnad.
För att försöka släta över att EU:s regeringar väljer att inte följa lagen gjorde alltså EU-kommissionen en kovändning och presenterade förslaget om att styrka de mest känsliga delarna av lagstiftningen. För att det ska bli en lagändring krävs parlamentets godkännande.
För några dagar sedan bad Ministerrådet Europaparlamentet att hantera ärendet i ett snabbförfarande. Nu uppmanas alltså vi folkvalda att åsidosätta de vanliga formerna för beslutsfattande för att rädda ansiktet på de övriga institutionerna, innan Europavalet. Det innebär att man i så fall skulle hoppa över utskottsbehandlingen, och vi skulle bara ha timmar på oss att lägga ändringsförslag och förhandla fram förändringar.
Sedan jag fick veta att förslaget skulle komma upp på agendan har jag arbetat intensivt för att parlamentet på tisdag ska rösta nej till snabbehandling av frågan. Skulle det i värsta fall inte lyckas att stoppa snabbspåret hoppas jag innerligt att en majoritet av parlamentet fäller förslaget på torsdag. För strömmingens och för demokratins skull.
Att trygga strömmingen för framtida generationer och ett hållbart fiske för en levande skärgård är en hjärtefråga för Liberalerna och för mig.
När vi inledde det nya året 2024 är det ett globalt supervalår. Om detta skrev jag i min senaste krönika i Borås tidning. Först ut är valet i Taiwan den 13 januari. Det påminner mig om mitt besök där i december 2022 och det starka intryck det demokratiska Taiwan och inte minst president Tsai Ing-wen gjorde på mig då. Vi måste visa Taiwan vårt fulla stöd och genom ord och handling visa att demokratier står upp för varandra.
Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro;
som hade en skön julledighet i Roslagen och såg alla avsnitt, nästan i sträck, av den otroligt bra serien “World on Fire”, (Finns på SVT play)