Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Vi gjorde det!  En viktig delseger för Liberalerna vanns när parlamentet stoppade snabbspår för nya regler för strömmingsfisket i Östersjön. 

Kommissionen hade bett Europaparlamentet ändra lagen om strömmingskvoter för att anpassa den till rådets överenskommelse från hösten 2023. Inte nog med det ville medlemsländerna i Rådet också att detta skulle behandlas snabbt och utan någon som helst beredning.

Det usla förslaget om att försämra skyddet för den hotade strömningen ska nu behandlas i vanlig ordning. Nu är det bara att kavla upp ärmarna och börja jobba för att förslaget ska skrotas

Under veckan röstade parlamentet om en resolution om Ungern. Viktor Orbán tar EU:s stöd till Ukraina gisslan. Ett medlemsland kan inte bryta mot EUs spelregler, montera ned rättsstat och fortsätta tro att de ska få fördelarna med ett medlemskap. Rättigheter kommer med skyldigheter. Detta visar tydligt varför vi behöver använda alla verktyg vi har, som att dra in Ungerns rösträtt i rådet. EU är ett samarbete, inte en bankomat.

Efter många och djupa förhandlingar röstade parlamentet också om en viktig resolution om situationen i Gaza. Jag röstade ja till resolutionen som underströk vikten av att få till ett eldupphör givet att gisslan släpps och att Hamas förgörs. Det som skedde den 7 oktober ska aldrig kunna ske igen. Den sorg över de humanitära konsekvenserna och det lidande som drabbar krigets oskyldiga är svårt att sätta ord på. Bortom argumentationen om vad som är rätt och fel i detta krig så är det aldrig fel att visa sin helhjärtade medkänsla och försöka bidra till att minska lidandet. 

Jag hann också med en vända i talarstolen och den här gången deltog jag i debatten om EU:s stärkta konsumentskydd Som konsument måste man kunna lita på den information man får om produkterna. Det är inte ok att vilseleda eller fara med falska påståenden. En hållbarhetsstämpel måste hålla vad den lovar. 

I årets första EU-debatt i SVT mötte jag kollegorna och toppkandidaterna från M och S. Vi debatterade hur EU ska handskas med Ungerns återkommande angrepp på mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen, och hur EU måste förändras för att en utvidgning ska kunna ske så smidigt som möjligt. Det var än en gång tydligt att Liberalerna är Sveriges europavänligaste parti.  

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro,

som tänker trotsa kylan och ge sig ut i skidspåret under helgen.