Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
Idag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. Den sanna historien om vad som skedde under Förintelsen måste berättas om och om igen för att aldrig förminskas, förvanskas eller falla i glömska.
I torsdags hölls en särskild session i Europaparlamentet till minnet av Förintelsen i Överlevaren Irene Shashar talade om sina fasansfulla upplevelser som judinna i Warszawa under nazisternas ockupation av Polen. Efteråt hölls en tyst minut. Hennes berättelse måste vi berätta vidare, för att det som hände då, aldrig ska hända igen.
Under tisdagen deltog jag som förhandlare i trialogen mellan Europaparlamentet, Ministerrådet och Kommissionen om Ambient Air Quality Directives, EU:s luftkvalitetsdirektiv. Trots långa, och sena, förhandlingar under det nya belgiska ordförandeskapets ledning kom vi inte så långt som vi önskat. Men vi fortsätter jobba, för att ren luft räddar liv.
I veckan skrev jag i Dagens Nyheter,
Efter många diskussioner och intensiva förhandlingar ställde sig en bred majoritet av Europaparlamentets ledamöter förra veckan bakom en resolution om situationen i Gaza. I den kräver parlamentet en permanent vapenvila och nya försök att nå en politisk lösning, förutsatt att alla i gisslan omedelbart och villkorslöst friges och att terroristorganisationen Hamas upplöses.
Det som skedde den 7 oktober ska aldrig kunna ske igen. Israel, den enda demokratin i Mellanöstern, har både en rätt och en skyldighet att försvara sig. Rätten att försvara sig är grundläggande men med den följer även ansvaret att minimera det civila lidande så långt det är möjligt i ett av världens mest tätbebyggda områden.
Trots dagens extremt svåra situation måste vi blicka framåt mot en framtid med återuppbyggnad inom ramen för en tvåstatslösning. EU kan och bör ta på sig ledarrollen i att bygga upp de palestinska områdena som moderna demokratier som kan ha en fungerande relation med staten Israel. Israel måste i ett sådant arbete vara beredda att göra eftergifter i fråga om bosättarpolitiken.
Kriget i Mellanöstern är en tragedi med stort mänskligt lidande. Vi ser dessutom att kriget riskerar att sprida sig och påverkar handeln med Asien när Hutirebellerna med stöd av Iran attackerar handelsfartyg. Kriget leder också till att omvärldens blickar riktas bort från andra krig och konflikter och brott mot mänskliga rättigheter. Jag ser med oro på risken att Ukraina får det svårare att säkra det stöd de akut behöver. I min roll som vice ordförande i parlamentets delegation till Belarus bekymrar jag mig över att förtrycket mot Belarus befolkning ökar utan reaktioner från omvärlden.
Ska vi lyckas skapa en hållbar fred mellan Israel och Palestina måste vi skapa välstånd och framtidshopp hos befolkningen i Gaza. Om vi misslyckas med det öppnar vi för Hamas och andra militanta rörelser. Därför ska Sverige och EU bidra med humanitära insatser och hjälp i återuppbyggnaden efter kriget.
Vi måste klara av att hålla många tankar i huvudet samtidigt. Sorgen över de humanitära konsekvenserna och det lidande som drabbar krigets oskyldiga är svårt att sätta ord på. Bortom argumentationen om vad som är rätt och fel i detta krig så är det aldrig fel att visa sin helhjärtade medkänsla och försöka bidra till att minska lidandet.
Att stå upp för internationell rätt och mänskliga rättigheter är grunden för Liberalernas arbete och ställningstaganden i Europaparlamentet.
Under torsdagsmorgonen valdes en ny gruppledare för vår liberala partigrupp Renew Europe. Valérie Hayer tar över ledartröjan från Stéphane Séjourné, som tidigare i januari utsågs till ny utrikesminister i Frankrike.
Jag är väldigt glad att vårens praktikant Vilhelm Hayen som läser Fred- och Utvecklingsprogrammet i på Uppsala universitet nu är på plats hos oss i parlamentet.
Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro
Följ mig gärna på sociala medier för att hålla dig uppdaterad, på facebook och instagram.