Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
Ja till bättre möjligheter för europeiskt polissamarbete! Det beslutade Europaparlamentet i veckan. Vi vet att 70 procent av de internationella kriminella nätverken är aktiva i minst tre länder och Liberalerna har ju i decennier arbetat för ett fungerande europeiskt polissamarbete, så veckans beslut var välkommet även om mer måste göras. Här kan du se debatten om förslaget där jag deltog.
Vi fattade också beslut om en ny lagstiftning som tillåter genteknik (NGT). Detta kommer att spela en viktig roll för Europas jordbruk för att hantera klimatförändringar och extremväder. Ett grönt liberalt beslut i forskningens och vetenskapens anda.
I veckan kom även nyheten att det franska extremhögerpartiet “Reconquête” under Putin-kramaren Eric Zemmours ledning, ansluter sig till ECR, den partigrupp som Sverigedemokraterna tillhör i Europaparlamentet. Detta är ju partiet som tycker att Le Pens Nationella Fronten är för soft. Det talar sitt tydliga språk om var SD känner sig hemma och vems värderingar man delar. Tillsammans blir EU:s yttersta höger nu en starkare politisk kraft. En tydlig liberal motkraft behövs mer än någonsin.
Att Liberalerna och Sverigedemokraterna är varandras motpoler framgick tydligt i vår syn på mediefriheten i EU när SR Kulturnytt intervjuade mig nyligen.
Efter fyra dagar i Strasbourg avslutade jag veckan i Stockholm där jag besökte Hagainitiativet för att prata om klimatpolitik. Därefter mötte jag Fastighetsägarna Sveriges hållbarhetsnätverk. Vi talade förstås mycket om de nya klimatmålen som EU-kommissionen presenterade i veckan. Det var ett steg i rätt riktning, men Liberalerna vill se en högre ambitionsnivå, vilket vi tog ställning för på det senaste landsmötet. För att nå målet om ett koldioxidneutralt EU till 2050 behöver EU snarast besluta om att minska utsläppen med 95 procent till 2040, jämfört med 1990 års nivå.
Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro,
PS. I min senaste krönika skrev jag om den ryska spionen i den Gröna partigruppen. Läs gärna den. DS.