Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Aleksej Navalnyj är död. Putins värsta fiende brukade han kallas, aktivisten och oppositionspolitikern som kämpade mot korruption och maktmissbruk. Han som avslöjade hur han själv skulle bli mördad av Kremls män genom förgiftning. 2021 fick han Europaparlamentets Sakharov-pris, The prize for Freedom of Thought. Än en gång ser vi hur en röst tystas genom att isoleras i en fängelsecell och tyna bort. 

Donald Trumps besked, om oviljan att försvara NATO-allierade om han åter väljs som president, innebär en ytterligare försämring av Europas och Sveriges säkerhetsläge. Liberalerna har länge påtalat behovet av breddat och fördjupat försvarssamarbete på EU-nivå, och det är glädjande att fler nu ansluter sig till vår linje. EU behöver bli bättre på försvarskoordinering, informationsutbyte och inte minst öppna upp för möjligheten att gemensamt träna soldater. Samtidigt är och bör NATO fortsatt vara den främsta garanten för fred i vårt närområde. 

Natos roll i Europa är helt fundamentalt för vår och Sveriges säkerhet. Så har det varit länge. Så när en amerikansk presidentkandidat eller en amerikansk ledning vänder Europa ryggen så är det extremt dåligt för Europa och Sverige, sa jag om saken i Göteborgs-Posten

Det märks att Europavalet närmar sig. I veckan intervjuades jag av SVT, och fick möjlighet att berätta om de många liberala klimatframgångar vi vunnit under den gångna mandatperioden. Inte minst blev skillnaden mot SD mycket tydlig, när Charlie Weimers i dagarna meddelade att han helst av allt vill riva upp EU:s stora klimatpaket “Fit for 55”

Under denna utskottsvecka har vi haft besök av Liberalernas partisekreterare Gulan Avci samt Liberala Studenter. Det är alltid lika roligt att få berätta om vårt arbete för Europa. 

I min senaste krönika skriver jag om den fortsatta kampen för att rädda fisken i Östersjön

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro