Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

På söndag den 9 maj firas Europadagen och just nu förbereder jag det sista inför den live-sändning jag kommer att ha kl 10.00. Följ gärna den direkt! 

På Europadagen inleds vår kampanj för ett renare Europa där medlemmar och kommunföreningar från norr till söder delar flygblad och plockar skräp med ett skarpt liberalt antipopulistiskt budskap på kampanjvästarna. 

Europadagen är en dag värd att fira. EU-samarbetet har gett oss välstånd och lagt grunden för fred, frihet och demokrati åt miljontals européer. Men det är också en dag då vi måste påminna oss att EU kämpar med stora utmaningar. Pandemin har satt ljuset både på samarbetets styrkor och svagheter. Vi har sett hur länder solidariskt ställt upp för varandra men också hur gränser stängdes och rop på hjälp ignorerades. Men EU har trots allt utvecklats under krisen. 

Steg har tagits för att öka samarbetet inom hälsoområdet, EU har köpt vaccin och vi har tillsammans lanserat en historisk ekonomisk återstartsfond som kommer hjälpa till att ställa om Europas ekonomier till hållbara och digitala ekonomier. Samtidigt kan vi inte blunda för att flera medlemsländer sviker de löften de gav när de gick med i EU – att slå vakt om demokrati, frihet och jämställdhet. Vi måste sluta dalta med Ungern och Polen. Om det skriver jag i veckans krönika i Nerikes Allehanda.

Den gångna veckan har det inte varit några utskottsmöten så jag haft möjlighet att medverka i ett väldigt givande samtal med amerikanska politiker och forskare om klimatpolitik med utgångspunkt i hur vi kan kroka arm mellan USA och EU. På inbjudan av min kollega Petras Austrevicius var det en ära att få medverka i ett digitalt möte i Litauens parlament, på tema pressfrihet och yttrandefrihet i Belarus. Det var också väldigt roligt att få invigningstala på Lunds kommuns hållbarhetsvecka och senare även möta Liberalerna i Skåne. 

Vi fortsätter att hålla avstånd och vara rädda om varandra. Jag är enormt tacksam att jag nyligen fick vaccin, en första dos från Astra Zeneca.

När EU återstartas ska vi inte gå tillbaka till det normala. Vi ska sikta högre. Följ mig gärna i mitt arbete i Europaparlamentet för ett friare, grönare och mer jämställt Europa.  

Liberala hälsningar 

Karin Karlsbro