Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Liberalerna sticker ut. I Naturskyddsföreningens granskning av partiernas arbete i EU-parlamentet får Liberalerna toppbetyg.

Det är ett verkligt erkännande för att vi är Sveriges enda, gröna, liberala parti och agerar därefter. 

Mycket har gjorts men mer behöver göras. Att rädda strömmingen i Östersjön och hålla tempot i klimatpolitiken för att EU ska fortsätta vara världens bästa miljöorganisation står högt på min att-göra-lista för nästa mandatperiod. Jag vill passa på att beklaga att EU:s stora naturvårdssatsning inte har kommit i hamn, bland annat på grund av Sveriges agerande. 

I onsdags röstade vi ja till migrationspakten, EU:s stora lagstiftningspaket för en gemensam migrationspolitik. Efter nästan 10 års förhandlingar får vi nu lagstiftning på plats som stärker EU-samarbetet och ger oss möjlighet att gemensamt ta ansvar för migrationen och värna asylrätten. Migrationspaketet är långt ifrån perfekt, men det är välbehövlig lagstiftning som kommer göra det svårare för människosmugglare och tydligare för dem som söker skydd i EU vad som gäller. Jag röstade ja och de svenska partiernas uppslutning kring pakten har varit stor, men SD, V och MP sa nej. I SVT:s Rapport sa jag: se er själva i spegeln och fråga er om ni är nöjda som det är idag? 

Liberalerna är Sveriges Europaparti. Vi är också företagarpartiet. Igår var jag inbjuden till Svenskt Näringslivs styrelse. Där talade jag bland annat om hur vi vill stärka den inre marknaden för ökad konkurrenskraft och att vi vill att Sverige byter ut kronan mot euron. Läs gärna mer i intervjun i Tidningen näringslivet. 

Ett nytt parti ställer upp i EU-valet. Att skicka toppnamnet Jan Emanuel till Bryssel, som inte vill skicka vapen till Ukraina och som visat förståelse för Rysslands krig mot Ukraina vore en god nyhet för Putin.  Det är inte sådana politiker Europa behöver. 

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro