Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Valrörelsen är igång. Jag påminns om att jag återvände till politiken för fem år sedan för  mitt miljöengagemang i en tid då Trump och Brexit skrämde mig. Jag såg ett stort behov av att fler engagerar sig för liberalismen i Europa. 

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är jag än mer övertygad om att vi måste hålla ihop för fred och frihet. Min drivkraft är att stärka det europeiska samarbetet och vara en stark röst för miljön och de värderingar vi håller allra högst. Läs gärna hur jag utvecklar mina tankar om det här.

Vi har haft de första valdebatterna som du redan nu kan se på SVT play. Ett klipp från klimatdebatten kan du se här och ett smakprov från debatt om Ukraina kan du se här. I Bryssel ordnade också arbetsmarknadens parter en debatt på plats i parlamentet. Den kan du se i efterhand här

Inför valet 2019 fick alla partier frågan om de öppet ska redovisa det så kallade kontorsstödet som varje ledamot i EU-parlamentet får. Jag svarade ja och nyligen var SVT på plats i Bryssel och fick möjlighet att granska alla ekonomiska underlag för utgifter och bekräftelse på att jag vid halvtid av mandatperioden betalade tillbaka pengar som inte använts. Lika självklart att fullfölja sitt löfte om öppen redovisning var det inte för Socialdemokraterna som före valet lovade full transparens, men nu vägrar insyn. Hur svårt kan det vara att stå för det man säger? De partier som vägrar visa kvitton är Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna samt Sara Skyttedal. 

Ukraina är i ett mycket svårt läge. Det råder brist på vapen och ammunition. I Bryssel har jag träffat både EU-kommissionen och representanter från den amerikanska ambassaden för att tala om hur vi skulle kunna stoppa den skuggflotta av fartyg som trafikerar Östersjön med rysk olja. Denna verksamhet måste få ett slut. Läs min fråga till kommissionen här

Får man elda trädgårdsavfall på tomten och är majbrasan hotad av nya EU-regler? 

Det har rapporterats mycket om det under veckan efter att regeringen och kommuner ger olika besked efter att nya EU-bestämmelser om avfall trätt i kraft. Men vad gäller då? För det första så finns det ju redan regler för eldning sedan länge. Men i avvaktan på att regeringen sätter ner foten för att ta död på myten att EU vill förbjuda majbrasor kollade jag hur man genomfört reglerna i Finland. 

I Nyland skriver man i föreskrifterna ”I glesbygd får små mängder torrt ris och kvistar, ofarligt brännbart avfall som uppkommer vid jord- och skogsbruk, såsom torr halm och hyggesavfall samt obehandlat träavfall brännas på öppen eld.” Liknande finns i Österbotten och andra ställen. 

Instämmer vad min finska kollega sa om saken. “Det finns inget direktiv som förbjuder att man använder sig av sunt förnuft.” 

Trevlig helg och ska du elda, njut men se till att det inte ligger någon igelkott och sover sött i lövhögen. 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro