Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Äntligen september, min favoritmånad. Det känns lätt och roligt att ta nya tag efter en fin sommar. 

Jag började veckan i Bryssel, avslutade den med några dagar i Genève på WTO:s årliga Public Forum. Intressant och inspirerande. Samtalade med Sydafrikas biträdande handelsminister om hur EU:s klimatpolitik kan vara problematisk för länderna i Syd och gick på djupet i WTO:s arbete mot farliga subventioner som leder till överfiske och mycket annat. 

Däremellan hann jag med riksdagens öppnande i Stockholm. 

Den stora snackisen i Bryssel den här veckan var presentationen av Mario Draghis rapport om hur EU ska stärka konkurrenskraften. Den tidigare chefen för Europeiska Centralbanken har tagit fram en rad förslag där huvudbudskapet är att EU måste agera och investera tillsammans för att inte hamna på efterkälken gentemot USA och Kina. På tisdag nästa vecka debatterar jag rapporten i SVT, håll utkik i mina sociala medier för länk till sändningen.  

I veckan rapporterade SR Ekot att Liberalerna har lämnat samarbetet med Centerpartiet i Europaparlamentet. Jag vill gärna ge en kort bakgrund till mitt beslut.

När Liberalerna i juni gick till val för att stärka det liberala inflytandet i Europaparlamentet och hålla ytterkanterna borta från makten så valde Centerpartiet att driva kampanj för att flera av deras systerpartier skulle uteslutas, däribland vi och vårt finska systerparti Svenska Folkpartiet.

Direkt efter valet tog jag på eget initiativ upp frågan om Liberalernas medlemskap i vår partigrupp Renew Europe. Det fanns inget som helst stöd för kravet att slänga ut oss och Centerpartiet själva ville inte ens kännas vid det.

Under min tid i Europaparlamentet har jag uppskattat och jobbat för att stärka samarbetet med Centern eftersom jag anser att mitten måste hålla ihop. Men vårt mångåriga samarbete har skadats, därför behövde jag sätta ner foten mot Centerpartiet för att få arbetsro och kunna fokusera på mitt uppdrag.

Rent tekniskt handlar det om att olika poster fördelas efter partiernas storlek. Det finns en möjlighet för partier från samma land inom Renew Europe att ingå en valteknisk samverkan i nationella delegationer för att kunna öka inflytandet och möjligheter att få poster.

Mitt uppdrag från våra väljare är att maximera Liberalernas inflytande. Jag har sedan jag bröt upp samarbetet av egen kraft förhandlat till mig ett tungt uppdrag som vice ordförande i Internationella handelsutskottet.

Resultatet av Centerpartiets förhandlingar är deras eget ansvar.

För Liberalernas och min del är det här överspelat. Nu fokuserar jag på gott samarbete i utskotten för att bland annat rädda strömmingen i Östersjön där vi behöver varandra. Mitt fokus är att nå konkreta resultat, inte slösa tid på onödiga konflikter. 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro