Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
Nu har den första utbetalningen av stöd till Ukraina, där Ryssland betalar nått Ukraina. I höstas ledde jag förhandlingarna i Europaparlamentet om initiativet att ta avkastningen av de frysta ryska tillgångarna för att finansiera vårt stöd och nu togs 3 miljarder euro i anspråk. Detta är bara början för att få Ryssland att betala för det krig som Putin startade.
På måndag svärs Donald Trump in som USA:s 47:e president. Att USA vill minska det ekonomiska ansvaret för Europas säkerhet har vi vetat länge oavsett vem som skulle sitta i Vita huset. Vi kommer snart att få besked om hur det kommande USA:s fortsatta engagemang för Ukraina och Europa. Det enda vi kan vara säkra på är att vi måste ha beredskap att ta ett mycket, mycket större ansvar för vår säkerhet själva. Trumps utspel om att ta Grönland ger oss en föraning om vad som är att vänta. När jag nyligen utsågs till att förhandla fiskerivavtalet mellan EU och Grönland kunde jag inte föreställa mig detta. Fisket är ett nyckelområde på vägen till ett fördjupat samarbete mellan EU och Grönland.
Att Ryssland hotar vår säkerhet är inget nytt. Jag deltog inte på Folk och Försvars rikskonferens förra veckan, men har i efterhand sett historikern Gudrun Perssons inlägg med budskap som alla borde ta till sig.
Vi måste helt enkelt vara beredda på att vända på alla stenar för att fortsätta stötta Ukraina och trygga vår egen och Europas fred och säkerhet i det läge vi är. Det militära stödet till Ukraina måste öka. Det råder brist på vapen och ammunition i Europa. Vi behöver en snabb teknisk uppgradering. Att behoven är enorma är ett faktum. Vi skulle förstås önska att fler hade lyssnat på Liberalerna som länge jobbat för ett europeiskt försvarssamarbete och för att vi ska prioritera säkerhet framför andra områden i EU:s budget.
I går debatterade jag i Sveriges Radio var gränsen för vårt stöd till Ukraina går. Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt är emot EU som försvarsunion och har alltid motarbetat Nato. I Europaparlamentet tillhör han en partigrupp som hela tiden motsätter sig ökat stöd till Ukraina. För honom är det lätt att vara emot lån. Han saknar trovärdighet. Jag upprepade vad vi sa i EU-valrörelsen. Vi jobbar hårt för att höja försvarsanslagen i Sverige, för att ta frysta ryska tillgångar i EU, för att prioritera om i EU:s budget. Ytterst handlar debatten om Ukrainas överlevnad idag, och vår egen fred och frihet imorgon.
Att säga blankt nej till lån för försvarsområdet är att berätta för Putin att EU har ett tak och det vore naturligtvis mycket farligt. Det är ingen som vill hamna där, men man kan notera att samma slutsats drar allt fler i Europa. Vårt danska systerparti Venstres partiledare som tillhör de mest frugala i EU sa nyligen “Men når alt det er gjort, kræver det også, at landene i EU er åbne for at udstede fælles lån for at løfte store, strategiske investeringer for Europa”. Lyssna gärna på hela debatten i P1.
Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro