Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

En het vecka. Något annat kan man inte säga när termometern närmar sig 30 och det hållits toppmöte mellan EU och USA här i Bryssel. Handelskonflikten mellan som pågått i 17 år nu är på väg att ta slut. Det som började med ett praktgräl om statsstöd till flygplanstillverkarna Boeing och Airbus och spred sig till strafftullar på bland annat vin, ost och tobak kan snart vara över. 

I samband med toppmötet hade jag möjlighet att träffa USA:s handelsförhandlare (handelsminister) ambassador Katherine Tai. Det finns mycket att säga om president Bidens handelspolitisk, men Tai som är sympatisk, erfaren och flytande i mandarin förefaller vara rätt kvinna för jobbet. Den nya administrationens vilja att fördjupa samarbetet mellan EU och USA var tydligt och att hon underströk att ”trade needs democracy” vilket var ett kristallklart budskap om frihet och demokrati som EU och USA måste kämpa för sida vid sida i den stökiga värld vi lever i. Det råder inget tvivel om att relationerna mellan EU och USA har förändrats sedan valet. Jag hade under veckan en unik möjlighet att tillsammans med en kollega från Europaparlamentet ha en timmes digitalt samtal med tre amerikanska kongressledamöter för att prata om samarbete kring klimatpolitik. Så konstruktivt! 

I handelsutskottet har vi haft omröstningar om positioner kring Kina och relationerna med USA och vi har haft uppriktiga samtal med kommissionen om att EU måste fördjupa handelsrelationerna med Taiwan. 

Arbetet med EU:s batteristrategi har sparkat igång på allvar och här kan ni se det webinarium som jag bjöd in till för att fördjupa oss i det förslag som kommissionen lagt. Extra roligt att svenska Northvolt deltog. Under veckan har jag träffat Volvo för att diskutera batterier och elbilar och ofta haft ett väldigt inspirerande möte med HM om cirkulär ekonomi och hur politik och näringsliv kan jobba mot samma mål.

Jag önskar att jag inte skulle behöva skriva något om Belarus. Men det måste jag tyvärr göra. Situationen går från illa till värre. I början av veckan mötte jag Sviatlana Tsichanouskaja, Belarus valda president, tillsammans med Fredrik Malm som är utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.

Efter att ha skrivit en artikel om att Sverige borde sluta använda Lukasjenkas  gamla Sovjetflagga och istället hissa oppositionens rödvita fana hände något jag blev väldigt rörd över. Artikeln fick uppmärksamhet i belarusisk media och i en Telegram-kanal (som man kan få fängelse för att man använder) fick artikeln stor spridning och jag fick hundratals meddelanden och kommentarer i sociala medier – rena kärleksbombningen. Går gärna in på några av trådarna och skriv något till stöd för frihetskämparna i Belarus eller agera på annat sätt i sociala medier. Det betyder enormt mycket för dem som kämpar för sin frihet just nu.

Under veckan har dessvärre Ungern trappat upp sin homofobiska politik vilket vi liberaler här i Europaparlamentet naturligtvis reagerat starkt emot.

Jag avslutar med orden från kongressledamoten från Texas jag mötte häromdagen, ok guys, see you soon and let´s make ourselves busy! 

Karin Karlsbro