Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Vald av folket, men hindrad från att tillträda. Belarus oppositionsledare Sviatlana Tsichanouskaja är en av Europas mest efterfrågade politiker just nu. Det var en stor ära att träffa henne tillsammans med Liberalernas partiledare, Nyamko Sabuni, under hennes Sverigebesök. 

Hennes budskap var glasklart: det belarusiska folket kommer inte att ge upp förrän Lukasjenka avgått, även om protesterna kommer att ta andra former när vintern kommer och förtrycket ökar. Den 12 november blev ytterligare en demonstrant misshandlad till döds och i onsdags gav Lukasjenka order om att återställa ordningen på Minsks gator. Internationell solidaritet är viktigare än någonsin. 

Under veckan har jag tagit initiativ till att samla in underskrifter från kollegor i Europaparlamentet för att stoppa ishockey-VM 2021 i Belarus. Något som uppmärksammats både i svensk och internationell press. Samtidigt har Fredrik Malm ställt en riksdagsfråga till regeringen om samma sak. I normala fall är sport och politik två skilda saker. Men i Belarus är det inte så. Ishockey är dessutom Lukasjenkas egen favoritsport. Samtidigt som vi gläds åt efterlängtade EU-sanktioner mot honom borde vi inte bjuda honom på den hockey-fest han drömmer om. 

Polen och Ungern har nu gjort verklighet av sitt hot om att stoppa EU:s långtidsbudget då de inte vill se en koppling mellan finansiellt stöd från EU och respekt för rättsstatens principer. När hela Europa går på knäna, både socialt och ekonomiskt, på grund av pandemin väljer dessa länder att stoppa en del av lösningen – enbart för att kunna fortsätta nedmontera rättsstaten och kränka de mänskliga fri- och rättigheterna. Det är helt oacceptabelt och Sverige kan aldrig gå med på deras utpressning. Inga pengar utan rättsstat. EU är inte en bankomat. Det är ett samarbete mellan demokratier. 

För egen del har jag lett förhandlingarna i handelsutskottet om det kommande förslaget om en Carbon Border Adjustment Mechanism. Krångligt ord, men det beskriver alltså det förslag som kan leda till att EU börjar prissätta globala koldioxidutsläpp. Förhandlingarna tar tid, men går framåt. 

På många sätt befinner vi oss i en mörk och tung tid. Men jag påminner mig varje dag om att de som röstade på Liberalerna i valet till Europaparlamentet har höga förväntningar, och varje dag känner jag att det finns möjlighet att påverka och göra skillnad.

Trevlig helg!

Karin

Expressen om ishockey-VM: ”Ordförande kopplas till dödsmisshandel”

Ny krönika i NA: ”Inga pengar utan rättsstat”