Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

”Jag blev inte homosexuell av att se på TV”. 

Så sa min vän Xavier Bettel som är liberal premiärminister i Luxemburg till Ungerns Viktor Orbán i samband med förra EU-toppmötet. Det är bisarrt att en regeringschef ska behöva säga så till en annan sommaren 2021. Men det var bra att han gjorde det. För det behövs. 

Med stöd av 459 röster antog Europaparlamentet under veckan en resolution med skarp kritik mot Ungerns nya homofobiska lag som syftar till att radera ut allt som kan antyda homosexualitet i både skolundervisning, TV och kultur riktat till barn under 18 år. 

Parlamentets ställningstagande var viktigt, särskilt eftersom Ungern dessvärre inspirerar andra, som exempelvis Tjeckiens president som nyligen gjorde några riktigt osmakliga homo- och transfobiska uttalanden. Om detta skrev jag i QX.

Men jag noterar att Sverigedemokraterna – som vanligt när det gäller värderingsfrågor – inte kunde ställa sig bakom ens den här självklara resolutionen. Än en gång har vi fått ett kvitto på var Sverigedemokraterna står. 

Liksom Bettel var Nederländernas liberala premiärminister, Mark Rutte, tydlig under det senaste toppmötet. Jag är stolt över att det finns liberala ledare runt om i Europa som ryter ifrån. Att sätta ned foten mot främlingsfientlighet och homofobi, fördomar och generaliseringar är en plikt för alla Liberaler. 

Homofobin är ett europeiskt samhällsproblem. Ungerns resa mot en auktoritär stat har pågått länge och denna homofobiska politik är densamma i alla högerpopulistiska program. Politiska initiativ med homofobisk karaktär är inte unika. Homofobiska våldsbrott är inte engångsföreteelser. Hat och hot mot homosexuella är ett hot mot individens trygghet och frihet. Vi har också kunnat följa hur Pride-paraden i Georgiens huvudstad Tblisi angreps utan att polisen kom till undsättning. 

Alla ska ha samma möjlighet att nå sin fulla potential utan att hållas tillbaka av 

fördomar och diskriminering. Liberaler ska inte nöja sig med att vara vakthundar mot homofobi. Vi ska sikta högre för ett samhälle där alla kan älska och leva som dom vill. 

EU måste klara av att stå upp för frihet på hemmaplan. Annars faller arbetet för mänskliga rättigheter i världen platt. EU:s viktiga roll som utrikesaktör diskuterade jag i ett panelsamtal på SVT under veckan. 

Liberala hälsningar!