Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Det vilar ett allvar i luften när Europaparlamentet återsamlas efter sommaruppehållet. Afghanistan och den humanitära tragedin stod på agendan i utskottet för mänskliga rättigheter. I handelsutskottet har vi som första punkt diskuterat hur världshandelsorganisationen WTO måste reformeras. I mitt inlägg lyfte jag fram behovet av att klimat- och handelspolitik går hand i hand.

Under sommaren har många pride-event hållits på olika håll i Europa och även om jag själv inte deltagit fysiskt gläds jag åt att se hur många människor som samlas och digitalt följer och stöttar detta. Pride rymmer både glädje, fest och djupaste allvar på samma gång då homofobin dessvärre pyr i flera länder även i EU. Jag hade äran att vara med på ett seminarium med Barbro Westerholm och HBT-liberalernas nyvalda ordförande Carl-Otto Engberg under Stockholm Pride och samtala om historiska lärdomar, vårt ansvar och framtida utmaningar.  

I vårt grannland Norge pågår valrörelsen för fullt. Vårt liberala systerparti Venstre har medvind i opinionen. Relationen till EU är fortsatt en aktuell fråga i norsk politik och flera partier driver på  för att man ska omförhandla EES-avtalet. Att det skulle ske, utan att Norge först säger upp avtalet framstår för mig som fria fantasier. Om detta intervjuades jag i tidningen VG och kommenteras i Bergens tidene

I veckan införde Texas en ny lag som förbjuder abort efter sjätte veckan, då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida. Lagen uppmanar också personer att stämma de som utför aborter. Kvinnors rätt till sina egna kroppar får aldrig åsidosättas. Den nya lagen i Texas är vidrig. Därför har jag tillsammans med många av mina kollegor i parlamentet skrivit ett brev där vi uppmanar guvernören i Texas att respektera kvinnors mänskliga rättigheter.   

I dagarna inleds liberalernas medlemsomröstning om vilka som ska stå på riksdagslistan. Det känns naturligt att kandidera i riksdagsvalet för att vara en del av det liberala laget i valet 2022, om medlemmarna så vill. 

Till sist vill jag berätta att vi har en ny praktikant på kansliet Karin Mäki-Kala som jag ser mycket fram emot att arbeta tillsammans med under höstterminen.

Frihetliga hälsningar
Karin Karlsbro