Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka började med ett besök i Paris tillsammans med mina kollegor från parlamentets liberala grupp Renew Europe, i syfte att lägga fast den  politiska  kursen framåt. 

President Emmanuel Macron (vars parti är med i Renew Europe) bjöd in oss till Élyséepalatset och i den vackra trädgården fick vi i den ljuvliga sensommarkvällen äntligen sammanstråla med kollegor vi inte kunnat träffa på mycket länge. 

Presidenten höll ett engagerat tal med fokus på värderingar och behovet av fördjupat Europasamarbete. Jag fick också möjlighet till en egen lite pratstund med honom. Vi pratade om EU:s ledarskap för att rädda klimatet och hur vi ska få till global prissättning på koldioxid. Jag uppfattade honom som genuint engagerad, med pondus och värme.

Under de tre dagarna i Paris diskuterade vi i partigruppen lösningar på internationella hot och problem. Som det högerextrema spöke som drar genom Europa och klimatkrisen. Vi beslutade att bjuda in de andra grupperna för att stoppa de högerextrema krafterna i parlamentet.

Vi tycker inte alltid lika, men en det är skönt att veta att vi är många i Europa som tar strid för liberala värderingar och vägrar sjunga med i den populistiska kör som vi kunnat höra under senare år. 

Efter årsskiftet tar Frankrike över som ordförande i EU. Inför detta hade jag och kollegorna som jobbar med handel ett möte med handelsminister Franck Riester. 

EU-kommissionen beslutade i veckan att bötfälla Polen dagligen tills dess att landets regering återställer domstolsväsendets oberoende. Detta beslut visar på vilka muskler EU faktiskt kan ha för att stärka demokratin i Europa. Länder som bryter mot EU:s gemensamma grundvärden ska inte ha en krona av några EU-pengar. EU är ett samarbete inte en bankomat. 

Denna vecka har varit ett lysande exempel på när EU-samarbetet fungerar som bäst. När vi använder EU:s muskler åt att stärka demokrati, mänskliga rättigheter och för att rädda klimatet. 

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro