Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Vi har under senaste veckan påmints om hur snabbt det politiska läget kan förändras. Australiens u-båtsaffärer har skakat om Frankrike och EU vilket influerar den viktiga debatten om vilken säkerhetsarkitektur vi ska bygga för framtiden. Både för Sverige och för Europa. 

Veckan har för min del fokuserat på klimatfrågor. Jag jobbar för fullt med den nya lagstiftningen kring batterier. En jätteviktig fråga för att klara målen om en hållbar elektrifiering för klimatet skull. I veckans krönika i Nerikes Allehanda utvecklade jag kring detta.

I onsdags hade jag ett bilateralt möte med Honduras miljöminister om våra gemensamma åtaganden för hållbar handel med timmer för att skydda regnskogen. 

På klimat och miljöfronten fick jag i en intervju med tidningen Syre prata om CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Intervjun handlade om hur EU skapar spelregler för hållbar handel enligt principen att förorenaren betalar – oavsett vart utsläppen sker. En fråga som jag jobbar intensivt med. 

Frågan hur EU ska hantera medlemmar som bryter mot rättsstatens principer och exempelvis äventyrar oberoende domstolar är en av unionens viktigaste utmaningar just nu. Detta debatterade jag om mot SD:s Jessica Stegrud i SVT. Som framgår av debatten så är det stötande att ett parti som SD både motarbetar alla tuffare krav på medlemsländerna och samtidigt låtsas värna desamma. Men det är exakt så populistiska partier agerar och argumenterar. Därför tycker jag det är viktigt att vi liberaler alltid tar den här debatten. 

Torsdagen den 23 september var det 20 år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades. Utan att få träffa sin familj, advokat eller diplomat under tiden. Det är 20 år för länge. Rätten att få uttrycka sin åsikt tar många för given men tyvärr är den inte självklar i andra delar av världen. Media- och yttrandefriheten måste respekteras och våra gemensamma resurser ska inte gå till diktaturer. Vi måste fortsätta kämpa för att Dawit Isaak ska friges

På söndag är det val i Tyskland. Jag håller tummarna att det går bra för vårt liberala systerparti FDP (Freie Demokratische Partei). Europa behöver mer liberalism, inte minst med tanke på de växande nationalistiska krafterna i Europa. 

Till sist vill jag också passa på att berätta att min nya pressekreterare Linnéa Bjärum sedan några veckor är på plats i Bryssel. Du når henne på linnea.bjarum@europarl.europa.eu eller +46734275692 för alla pressförfrågningar. 

Frihetliga hälsningar 
Karin Karlsbro