Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Sport och politik. Två helt olika arenor – men ändå hänger de ihop. Gång på gång kantas sportevenemang av förtryckare som utnyttjar idrotten för att tvätta sin smutsiga byk. Folkfest görs till propagandaspektakel. Bakom läktarna kränks de mänskliga rättigheterna grovt. Är det inte dags att sätta ner foten mot allt detta? Om sportwashing, Fotbolls-VM i Qatar och om Europaparlamentets position om detta, talade jag med Simon Bank från Sportbladet förra veckan. 

Veckan har kantats av arbetet med den nya batteriförodningen som jag förhandlar under hösten. Det är ett väldigt omfattande men mycket spännande uppdrag att se till att den nödvändiga elektrifieringen blir hållbar, hela vägen. Haft intressanta möten med företag som Bosch och Duracell och inser allt mer batterilagstiftningens komplexitet. 

Den 28 september var globala dagen för säkra aborter. Att få bestämma över sin egen kropp borde vara alldeles självklart. Men trots det ifrågasätts, inskränks och hindras tillgången till abort världen över. Ibland får jag höra att detta inte är en fråga i Sverige. Men jag tror att man begår ett misstag om man tar aborträtten för given. Varje gång jag lyfter frågan möts jag olika former av motstånd. Därför fortsätter jag att #ståuppföraborträtten i Sverige, i Europa och i världen. Delta i gärna i kampanjen i sociala medier du också. 

Jag blev både glad och lättad över resultatet i söndagens val i Tyskland. Våra liberala vänner i FDP gick framåt och spelar nu huvudrollen i regeringsbildningen. Några av mina kollegor sitter med i förhandlingsteamet och det är otroligt spännande att höra hur det går. Jag hoppas att vi kan lära oss av deras erfarenheter. Strategin att samverka med De Gröna visar hur små partier i mitten kan utöva stort inflytande och hålla politikens extrema ytterkanter borta. Oavsett hur slutresultatet kommer att se ut kan vi vara lättade över att Tyskland fortsatt kommer att vara en Europavänlig kraft att räkna med. Det var mitt budskap när jag kommenterade valet i svensk media.

Under veckan arrangerade vi liberaler som jobbar med handelspolitik ett webinarium om relationerna med Taiwan. Det kan du lyssna på i efterhand

Ansökan till vårens praktikplats på Liberalernas EU-kansli är nu öppen. Sprid, dela och ansök innan den 24 oktober! 

Liberala hälsningar

Karin Karlsbro