Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

888. Det var antalet politiska fångar i Belarus när jag senast uppdaterade mig. Kanske har nu några släpps medan andra gripits. Bland dem finns ungdomar under 18 år, journalister och några som jag lärt känna under den tid jag suttit i Belarusdelegationen. 

Diktatorn Lukasjenka är skyldig till ett humanitärt haveri och måste ställas till svars för de brott som begås mot befolkningen liksom mot de människor som han lurat till Europa i tron om en flyktväg till EU och inställer används som vapen i ett cyniskt maktspel. 

När Sviatlana Tchichanovskaja Belarus folkvalda president talade i parlamentet härom dagen kan ingen ha missat det tydliga budskapet. Sanktioner hjälper! Efter hennes starka inlägg fick jag en pratstund med henne. Min allra största respekt för denna modiga och uthålliga kvinna. 

I veckan har vi mötts i Strasbourg. Jag röstade rött för förslaget om att införa minimilöner på EU-nivå men grönt för förslaget om ny jordbrukspolitik. Även om jag hade velat se en mycket större reformering stödde jag förslaget eftersom det innebär ett steg i rätt riktning, inte minst när det gäller klimataspekterna. 

Vi röstade också nej till att idrottsmästerskap ska få hållas i diktaturer. Om detta och mitt arbete mot ”sportwashing” rapporterade Aftonbladets Simon Bank. 

Demokrati är grunden för hållbar utveckling menar jag och är väldigt glad för att jag fick medverka vid ett webinarium hos Naturskyddsföreningen om miljö och mänskliga rättigheter. Dessvärre vet vi att det i många länder är förenat med livsfara att engagera sig i miljöfrågor och EU:s kommande regler för hållbar handel i hela värdekedjan är mycket efterlängtade. Apropå hållbarhet så intervjuades jag i Aktuell Hållbarhet om arbetet för global prissättning av koldioxidutsläpp och detta var också något jag talade om i parlamentet i veckan. 

I veckan var jag med och startade ett nytt parlamentariskt samarbete för kärnkraft. Som vice ordförande i detta, hoppas jag kunna arbeta för att kärnkraft ska ha den roll som behövs för klimatomställningen. 

Är väldigt glad att jag fick avsluta veckan hos Fores, den gröna liberala tankesmedjan med ett rundabordssamtal om hoten mot den liberala demokratin och hur den kan försvaras på konstitutionell nivå. Läs professor Anna Jonsson Cornell otroligt intressanta policypapper. 

En viktig diskussion om juridikens möjligheter att skydda demokratin, men också dess begränsningar. 

Nu ser jag fram emot att fira första advent och önskar er en fin adventshelg. 

Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro