Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min äldsta dotter har flyttat hemifrån. När jag kom hem från Bryssel igår var Amelies rum tomt. Jag tror att de allra flesta föräldrar i den situationen fylls av vemod, men samtidigt en glädje över att se ungen flygfärdig och redo att leva sitt liv. När jag samma dag läser om 20-åriga kemistudenten Artsiom som dömdes till 5 års fängelse och kommer att hållas inlåst och isolerad i en cell de kommande åren för att ha deltagit i protesterna mot sträckväldet i Belarus känner jag hur vreden stiger i mig. 

Diktatorn Lukasjenka är en skurk och borde dömas, skrev jag i veckan i Altinget och samma budskap förde jag fram i portugisisk TV

Nu har USA, Storbritannien, Australien, Litauen och Kanada bestämt sig för att göra en diplomatisk bojkott av vinter-os i Kina som inleds i februari. Jag tycker det är hög tid att Sverige gör samma sak vilket rapporterades i bland annat Omni och Expressen. Det är solklart att vinter-OS i Peking kommer att vara ett propagandajippo för den kinesiska diktaturen. Det enda rimliga för Sveriges representanter är att stanna hemma.

Handelspolitiken är EU:s starkaste kort. Men med växande hot från t.ex. Kina och Ryssland mot EU eller medlemsländer behövs också starkare muskler och sanktionsmöjligheter. I veckan presenterade EU-kommissionen ett förslag om detta som du kan läsa min kommentar till i Europaportalen

Det var roligt att Omvärlden denna vecka uppmärksammar min rapport om prissättning av koldioxid (CBAM) och att jag vill att de pengar som kommer in ska gå till klimatåtgärder i fattiga länder. I veckan har jag också presenterat mina ändringsförslag till en lagstiftning om hållbarhetsrapportering som jag är ansvarig för i utskottet för mänskliga rättigheter. I detta utskott hade vi också en mycket stark debatt om Femicide. Mäns våld mot kvinnor är ett globalt problem. Inget land har kommit tillräckligt långt, inte ens Sverige. Vi både kan, och måste agera mycket mer.

I helgen tänder vi tredje adventsljuset och i veckan fick jag min tredje vaccindos mot Covid. Att ta emot vaccin är den finaste julklappen man kan få, men också att ge. 

Liberala hälsningar 
Karin Karlsbro