Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Den som har modet att dra ner byxorna på Putin och avslöja korruption och maktmissbruk får betala ett högt pris. Det vet Alexej Navalnyj bättre än någon annan. Utsatt för mordförsök och idag fängslad för sitt arbete är han en mycket värdig vinnare av årets Sacharov-pris. Jag deltog i veckan i en debatt i SVT och i parlamentets debatt om situationen i Ryssland. Där ställde jag krav på att Putins aggressivitet måste mötas med sanktioner, minskad gasimport och stopp för gasledningen Northstream 2. Detta kommenterades bland annat i Sydsvenskan. 

De ökade ryska hoten mot Ukraina är mycket skrämmande och det är viktigt att EU stöttar landets rätt att göra sina egna politiska vägval utan inblandning från Putin. Mitt inlägg i Ukraina-debatten som hölls i parlamentet handlade om det. Det är enormt viktigt att vi samarbetar med Ukraina och ser dem som den naturliga partner till EU som landet verkligen är. Därför var det väldigt intressant att träffa Ukrainas näringslivsorganisation för att tala om EU:s klimatpolitik och prissättning av koldioxidutsläpp. 

I veckan dömdes oppissitonsledaren Sergej Tichanovskij till 18 års fängelse. Det är smärtsamt att se det ökade trycket mot Belarus befolkning. Via människorättsorganisationen Viasna kan man dagligen följa antalet fängslade och få mer information om de frihetsberövade. Jag blir förkrossad när jag ser alla dessa människor, i synnerhet ungdomar, få sina liv förstörda av regimen. Att fortsätta arbeta för att Lukasjenka åtalas och ställs inför rätta känns viktigare för varje dag som går. Det sa jag också i veckans debatt i parlamentet. För den som är intresserad av Belarus kan jag även tipsa om min senaste krönika i BT och intervjun med den fristående belarusiska nyhetskanalen Charter97.

Något som som saknades under veckan var ett beslut från den svenska regeringen om att bojkotta OS i Peking. Att företrädare för Sverige ska vara med och legitimera kinesiska statens PR-jippo medan uiguhrer torteras i arbetsläger, Gui Minhai fortfarande sitter fängslad och Honkgong och Taiwan hotas, är fruktansvärt olämpligt. Om det här och förhållandet mellan sport och diplomati skrev jag i NA.

Det här var årets sista plenarvecka där som vanligt många beslut fattades och vill ni följa Europaparlamentets arbete rekommenderar jag parlamentets hemsida där du kan se sessionerna både live och i efterhand. För min del blev det som sagt mycket fokus på Östeuropa och Ryssland denna vecka och min spaning är att det kommer att fortsätta vara så även framöver. Det händer mycket i vårt östra grannskap och Europa behöver EU som en stark och stabil demokratisk kraft för samarbete och fred. 

Jag vill tacka dig för att du läser mitt nyhetsbrev och för att ni hör av er med åsikter och förslag. Det är en ära att få representera Liberalerna i EU. Tillsammans med mina helt  enastående medarbetare gör jag mitt bästa för att få genomslag för Liberal politik. 

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Karin Karlsbro