Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

“Det finns ingen skärseld för krigsförbrytare. De hamnar i helvetet direkt”. Ukrainas FN-ambassadör sammanfattade det som vi alla kan skriva under på. Putin är en mördare som förvandlat ett fritt demokratiskt land till ett helvete. Med detta visar Putin sitt totala förakt för människors liv och länders frihet. Invasionen är en välregisserad attack beordrad och underbyggd av hat, lögner och desinformation. 

Till alla som överväger att blanda sig i – Om ni gör det kommer ni mötas av konsekvenser större än någon av er mött genom historien” väste Putin. Men vi ska lägga oss i, med ord och handling.

Demokratier måste hålla ihop. Inga sanktioner mot Ryssland är för hårda. Europas länder måste tillsammans med andra demokratier agera och ge Ukraina det stöd som behövs, oavsett vilket stöd det är. Ukraina behöver vapen. Och Sverige och alla andra EU-länder borde följa efter de länder som har bistått med det – omedelbart. 

Som ni alla kunnat följa har EU beslutat om sanktionspaket. Att EU agerar snabbt, enigt och kraftfullt är avgörande. Men sanktionerna är otillräckliga. De måste riktas mot gas och olja, stopp för s.k. gyllene pass, SWIFT, fler finansiella institutioner och inte minst Putin själv. Ryskt flyg måste stoppas över hela Europa.  

Jag har under veckan jobbat för att Ryssland sparkas ut ur den europeiska Radio- och TV-unionen (EBU) för att Putins propaganda-TV inte ska få delta eller sända i Eurovision. Först försvarade EBU Rysslands deltagande, men under fredagen backade ledningen. Allt annat hade varit otänkbart. Efter påtryckningar har Champions League-finalen flyttats från St Petersburg till Paris. 

Igår deltog jag tillsammans med LUF på en protestdemonstration utanför Rysslands ambassad i Stockholm och strax ska jag gå till Norrmalmstorg. 

Under veckan har jag jobbat för att Europaparlamentet skulle kallas till ett extra möte. Det kommer att bli av på tisdag, jag hade förstås önskat tidigare, och just nu sitter jag och förbereder det extra gruppmöte med Renew Europe som hålls om en stund. 

Självklart är jag i ständig kontakt med kollegor i Ukraina för att göra allt vi kan. Alla kan göra något. 

#standwithukraine

Karin Karlsbro