Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
På vägen mellan Europaparlamentet och flygplatsen i Strasbourg passerar man en krigskyrkogård. Jag har åkt vägen många gånger, men det var först i torsdags jag verkligen lade märke till den. Det var ingen slump. Kriget i Ukraina fäller en mörk skugga över vår existens och skakar om den fasta mark vi trodde oss stå på. Vi ser världen med helt andra ögon idag.
Efter två veckor står det klart att Putins mål är att utradera Ukraina. Bakom barbariet kan man skönja drömmen om ett imperium större än det som en gång var Sovjetunionen. Ukrainarnas kamp för sitt land är inte bara deras. De strider också för oss. Putin är ett hot mot hela Europas fred och frihet. EU måste fortsätta ge Ukraina politiskt, ekonomiskt, humanitärt och inte minst militärt stöd. Trycket mot Ryssland måste öka, och vår import av rysk gas och olja stoppas.
Under veckan i Strasbourg inföll den internationella kvinnodagen och det slog mig vilka fantastiska kvinnor jag haft förmånen att möta.
En av dem var Kaja Kallas, Estlands liberala statsminister. Hon höll under veckan ett alldeles enastående bra tal inför Europaparlamentet. Utifrån sitt lands, och sin egen familjs personliga erfarenheter av att vara granne med Ryssland, delade hon sin vision för ett fördjupat Europasamarbete, stärkt samarbete med Nato och ett ukrainskt medlemskap i EU. Att vi ska förbereda för ett snabbspår för Ukraina in i EU är självklart. Om detta har jag under veckan skrivit om i Nerikes Allehanda och Borås Tidning och även kommenterat i torsdagens sändning i Ekot.
Efter debatten i plenum deltog Kallas på vårt gruppmöte och jag fick då möjlighet att diskutera konsekvenserna av ett svenskt Nato-medlemskap – något hon inte ansåg vara en provokation mot någon.
Några andra kvinnor som gjorde starkt intryck på mig var den grupp ukrainska riksdagsledamöter som under svåra umbäranden tog sig ut för att delta i möten i Strasbourg. Deras detaljerade redogörelser om de preciserade angreppen mot civila mål och oron över vad som skulle hända om ockupanterna – av misstag eller med mening, träffar ett av landets 15 kärnreaktorer är nödvändiga att ta till sig för att förstå hur illa det är. Några andra som imponerade var de unga ukrainska praktikanterna på Europaparlamentet. Välutbildade. Verbala. Värderingsstyrda. Helt enkelt framtiden.
Ytterligare en kvinna värd att uppmärksamma är Olha Stefanishyna. Ukrainas vice premiärminister och Europaminister. Hon tillhör vårt liberala systerparti Sluha Narodu (Zelenskyjs parti) och intervjuades i SVT:s 30 minuter häromkvällen.
Jag deltog i fyra plenumdebatter, varav en handlade om hur vi ska värja oss mot utländska staters påverkan på våra länder och desinformation. Ett högaktuellt ämne just nu.
Till sist vill jag dela en riktigt bra nyhet; EU:s batteriförordning som jag förhandlat fram antogs med mycket bred majoritet. Aktuell hållbarhet rapporterade om den viktiga lagen för att göra batterier mer hållbara, och göra det lättare att byta ut batterier istället för att köpa nya prylar. Utan batterier och elektrifiering klarar vi inte våra ambitiösa klimatmål. Med den nya lagen kommer man att kunna följa batteriets klimatavtryck i alla faser – produktion, konsumtion och återvinning. Vi ställer höga krav både när det gäller batteriets klimat- och miljöpåverkan och ger konsumenten större möjlighet att enkelt göra egna klimatval. Alla svenskar röstade ja utom Sverigedemokraterna.
Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro