Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Samtidigt som Rysslands blodiga krig i Ukraina nu är inne på sin andra månad, har man utan man utan militär offensiv praktiskt taget ockuperat ett annat grannland, Belarus. 

Den belarusiska regimen är i alla avseenden Putins marionetter. När Ryssland enbart ser Belarus som sin egen bakgård – en plats för att avfyra missiler mot Ukraina, basera sina stridsflygplan, eller göra sitt misslyckade försök att nå Kyiv bakvägen, så har nickedockorna i Minsk inte mycket annat till val än att acceptera. Det är ingen nyhet att valfuskaren och diktatorn Lukasjenka sitter i Putins knä. 

Belarusiernas intresse för att för krig mot Ukraina är näst intill noll, vilket speglas i motiga protester och rebellhandlingar där man saboterar järnväg för att göra den obrukbar för ryssarna. Uppgifter kommer också om att det finns ett stort motstånd bland officerarna i den belarusiska armen inför att delta i Putins krig. 

Alla de sanktioner och åtgärder EU nu vidtar mot regimen i Kreml måste också omfatta ledargarnityret i Minsk. Alla försök att tysta, hota, fängsla och mörda oppositionen i Belarus har misslyckats. Även om läget är mörkt idag och i skrivande stund är 1110 personer frihetsberövade av politiska skäl,  måste vi hålla ut och hålla fast vid allt stöd till Belarus befolkning och den opposition som fortsätter kämpa för frihet och demokrati. 

Jag noterar nu att Ryssland slår tillbaka mot EU och inför sanktioner mot bland annat EU-politiker och inreseförbud mot parlamentariker. 

Det varma vårvädret övergick här i Bryssel i slutet av veckan till snöoväder och iskyla. Samtidigt kämpar EU med att hitta lösningar för att fasa ut rysk gas och snabbt ersätta den med verkligt hållbara alternativ för att värma Europas hem. 

Jag är väldigt glad att kunna välkomna (tillbaka) min nya medarbetare Maria Kotilainen till kansliet! Maria har tidigare varit praktikant hos oss, men är nu tillbaka, anställd som assistent och projektledare hos oss. 

Till sist vill jag tipsa om att vi redan nu söker praktikant inför hösten. Passa på att ansöka innan deadline på söndag 3/4. Har du några frågor om praktiken är du hemskt välkommen att höra av dig till mitt kansli.

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro