Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Så har ytterligare en vecka sprungit förbi i ett snötäckt, iskallt och nedstängt Bryssel. 

Vaccineringen i EU går för långsamt. Det är de mest utsatta som får ta den värsta smällen. Det är inte acceptabelt och vi måste få insyn i hur upphandlingen brustit.

Som SVT:s nyheter rapporterade hölls en debatt i parlamentet med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om detta. I mitt inlägg krävde jag ökad insyn i hur upphandlingen av vaccinerna gått till. EU behöver helt enkelt en offentlighetsprincip.

Kritiken mot EU:s utrikeschef Josep Borrell och hans resa till Moskva var stenhård när han i tisdags mötte parlamentet. Det var befogat. Han reste dit tomhänt och oförberedd. När så tre EU-diplomater, däribland en svensk, kastades ut ur Ryssland i samma stund som utrikeschefen förödmjukades i Kreml blev fiaskot fullbordat. Många fel begicks, men det största misstaget var att resan faktiskt gjordes framförde jag till Josep Borrell i mitt inlägg i debatten. Om detta skrev jag också i en krönika i Nerikes Allehanda

I veckan har vi röstat om ett förslag om att stärka den cirkulära ekonomin. Inom ramen för detta finns Liberalernas förslag om ett gemensamt europeiskt pantsystem för burkar och flaskor som alltså parlamentet röstade ja till! Om medlemsländerna nu också ställer sig bakom förslaget så kan det bli verklighet. Det är väldigt glädjande att vi har fått gehör för en konkret fråga vi drev i valrörelsen. Det ska vara lätt och lönsamt att ta miljöansvar. 

Många liberaler deltog och stöttade de baltiska ländernas långa väg till frihet. Det känns viktigt att idag delta i frihetskampen för Belarus. Förra helgen hölls en internationell solidaritetsdag för Belarus och byggnader lystes upp i oppositionens förbjudna färger, vitt och rött, runt om i världen. Det var mycket hedrade att få invigningstala när Belarus Folkambassad, flyttade in i det estniska huset och fint att se hur den baltiska frihetsrörelsen idag stöttar den belarusiska. 

Det är trist att pandemin sätter stopp för besök i parlamentet och jag ser fram emot den dagen när vi kan ta emot besök igen. Det är då roligt att få besöka Liberala föreningar digitalt och i veckan hade jag nöjet att besöka Liberalerna i Hässelby-Vällingby och jag bokar gärna in fler digitala möten. 

På söndag, den 14 februari, är det alla hjärtans dag. Jag tänker på att vi under två års tid har fått se hur stad efter stad i Polen utropat sig som homofoba och inte välkomnar alla medborgare. Det är förstås bara nonsens utan rättslig betydelse. Men budskapet är givetvis helt vidrigt. Som ni kunde läsa i QX i veckan gick min partigrupp, Renew Europe, ut med ett förslag om att EU ska bli en HBTQI-frihetszon. Det borde vara självklart att alla kan ställa sig bakom förslaget men det ska bli spännande att se hur det går i omröstningen om förslaget. Även om det bara har symbolisk betydelse så skulle det vara ett glasklart budskap om rätten att älska vem man vill. 

Jag önskar er en trevlig helg och alla hjärtans dag. 

Karin Karlsbro