Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Det finns ett före, och ett efter. Innan den ryska invasionen av Ukraina såg vi ett växande hot. Men nu är det oavsett vilka lögner som sprids ett faktum att Ukrainas befolkning kämpar för sin existens.

I slutet av förra veckan besökte jag Ukraina tillsammans med europeiska parlamentariker från 11 länder. Vi träffade parlamentets talman Ruslan Stefanchuk och kollegor som hela tiden stannat kvar i Kyiv – för att som de sa, “om vi lämnar, vad har vi då att kämpa för?” 

Vi bevittnade förödelsen i Irpin. Vi promenerade i de pulveriserade villakvarteren i Butja där några av de fruktträd som förskonats under striderna snart kommer att slå i blom, medan kroppsdelar från söndertrasade ryska soldater ruttnar på marken nedanför. Vi såg rakt ner i den massgrav där över 300 människor (antalet ökar hela tiden) kommer att få sin sista vila. 

Vi talade med kommunchefen, som hanterar de fruktansvärda konsekvenserna av detta folkmord, som beskrev tortyren, våldtäkterna och hur offren tas om hand. 

Rysslands krig mot Ukraina är ett krig mot Europa. Det måste få ett snabbt slut. 

Nu måste EU och Sverige snabbt göra mer. Ukraina behöver vapen, vapen och ännu mer vapen. Sanktionerna mot Ryssland måste skärpas, importen av rysk olja och gas måste strypas. Det humanitära stödet i och utanför Ukraina måste öka. Folkmordet måste dokumenteras för att ansvariga ska kunna åtalas och dömas. Ukrainas väg mot EU måste påskyndas. Dessutom behöver Sverige gå med i Nato, för att på så sätt stärka säkerheten i vår del av Europa. 

I måndags deltog jag i manifestation för Ukraina på Norrmalmstorg och lyssnade till Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson, som höll ett utomordentligt bra tal. Hans stora engagemang och stabila kompass är viktig. Jag ser fram emot allt fortsatt samarbete med Johan. 

Till sist önskar jag er en fin och glad påsk, 

Karin Karlsbro