Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

På söndag går Frankrike till valurnorna. Nuvarande president Emmanuel Macron står mot högerextrema Front Nationals Marine Le Pen. Valet står mellan en europavänlig liberal och en högerpopulist som odlat bättre relationer med Kreml än med Bryssel. 

Det är ett ödesval, inte bara för fransmännen själva, utan för vår gemensamma framtid i EU. Att Le Pen helst skulle vilja skrota det EU som idag står starkt och enat mot ett aggressivt Ryssland vet vi. Lika farlig är hennes kyliga inställning till Nato. Macrons parti sitter i den liberala gruppen i Europaparlamentet, och jag har följt valkampanjen nära via mina kollegor. 

Europa behöver ledare som står upp för EU, som talar klarspråk om behovet av ett starkt och enat Europa. Liberala värderingar säkras inte genom att förhandla med högerpopulister. De tryggas genom att ta strid för dem och vinna val.

Samtidigt som valkampanjen pågått för fullt i EU har Frankrike varit ordförande i EU. De har haft en mycket ambitiös agenda, inte minst på miljöområdet. I veckan inledde vi trilogförhandlingar (trepartsförhandling) mellan medlemsstaterna i rådet, Kommissionen och parlamentet för den nya batteriförordningen som jag förhandlar. Nu går vi in i den sista fasen för att få den viktiga lagstiftningen på plats, och för att göra framtidens batterier mer hållbara. En viktig lagstiftning för att få till den elektrifiering som är avgörande för att nå klimatmålen och komma bort från fossila bränslen. 

Den 9 maj är det Europadagen. Som vanligt kommer vi att göra aktiviteter och sprida vårt europavänliga liberala budskap. Men framför allt kommer vi att fokusera på hur vi kan stötta Ukraina och stoppa Rysslands krig som faktiskt också är en attack mot alla demokratier. Ukraina slåss idag inte bara för sin egen existens utan för alla länders fred och frihet. 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro