Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Grattis Macron! Presidentvalet i Frankrike gjorde söndagen till en bra dag för alla oss som älskar frihet, och en riktigt dålig dag för högerpopulister, Sverigedemokrater och Putinkramare. En annan god nyhet kom samma kväll från Slovenien, där den auktoritära Janez Janša röstades bort och nu förlorar makten. 

I en tid när alldeles för många europeiska ledare skyllt sina problem på Bryssel har Macron gjort tvärt om. Han har omfamnat Europasamarbetet och stått upp för liberala värderingar och vägrat falla in i den enkelspåriga populismens retorik. 

Samtidigt är det skrämmande att högerextrema Marine Le Pen, känd för att ha bättre relationer till Kreml än till EU, lockade drygt 40 procent av väljarna. 

I veckan besökte Belgiens premiärminister, Alexander de Croo vårt liberala gruppmöte med Renew Europe i parlamentet. Även han är en sann Europavän och mycket av mötet ägnades förstås åt situationen i Ukraina och behovet av att EU; 1. slutar köpa rysk olja och gas – att Putin hinner stänga av kranarna först är skandalöst, 2. skickar mer vapen och 3. välkomnar Ukraina som kandidatland vid sommarens toppmöte. 

Ryssland krig mot Ukraina har nu pågått i över två månader. Innan februari hade jag inga direkta kontakter med Ukraina. Nu har jag det varje dag. Igår kväll satt jag och pratade med en ledamot i det ukrainska parlamentet medan Kyiv utsattes för en attack. Jag såg hur röken steg ur en byggnad medan min vän behöll lugnet. Jag är tacksam att jag fick möjlighet att besöka Ukraina i början av april. Men vetskapen om att det som skedde i Butja nu upprepas i andra delar av landet smärtar. Jag har under veckan även träffat ukrainska journalister som tog upp en ny rapport från Ukrainas ombudsman där 400 kvinnor (siffran stiger hela tiden) rapporterar att de utsatts för våldtäkt under invasionen. Vi måste fortsätta göra allt för att stoppa detta krig. Europa kan göra oändligt mycket mer

Det är därför självklart att stöd till Ukraina och vikten av samarbete för Europas fred och frihet är temat för årets kampanj till Europadagen den 9e maj. Jag ser fram emot att få fira dagen tillsammans med Liberaler från norr till söder och visa vår gemensamma solidaritet med Ukraina i den kamp de för för hela Europa.

Jag önskar er en fin valborgshelg!  

Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro