Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Mycket glädje men även stort allvar präglade Europadagen den 9 maj, som vi Liberaler ägnade åt att uttrycka vårt helhjärtade stöd åt Ukraina. 

Jag är väldigt stolt över vår liberala Europapolitik som egentligen bygger på en väldigt enkel tanke – liberala idéer försvarar vi bäst tillsammans. Inför Europadagen skrev jag tillsammans med vår partiledare Johan Pehrson om våra liberala prioriteringar inför det svenska ordförandeskapet, och från tidig morgon till sena kvällen kampanjade jag tillsammans med Liberalerna och LUF.

Det var en mäktig upplevelse att få vara med och tala på Måndagsrörelsens möte på Norrmalmstorg i Stockholm. Torget fylldes av människor som så långt jag kunde se alla ville visa sitt stöd för Ukraina. Vår egen Fredrik Malm och Moderaternas Gunnar Hökmark kommer att fortsätta leda dessa måndagsmöten tills dess att Ryssland har lämnat Ukraina. Jag hoppas det blir lika stor uppslutning även framöver. 

På Europadagen deltog jag i ett panelsamtal med bland annat Sveriges EU-minister och Frankrikes ambassadör. Jag konstaterar att Socialdemokraternas Europapolitik fortsätter att präglas av ängslan. Det ligger i Sveriges intresse att ha en mer offensiv Europapolitik. Passiviteten gör att vårt inflytande minskar. 

Att Sverige nu är på väg in i NATO är inte tack vare den socialdemokratiska regeringen, utan trots dem. Tack till Finland som brutit isen och gjort vår väg in in försvarsalliansen enklare. Intresset för Sveriges vägval är stort utomlands och i lördags följde och intervjuade en kanadensisk TV-redaktion mig. Inslaget kan du se här

Det nordiska samarbetet är viktigare än på mycket länge, och i veckan hade jag nöjet att välkomna Norges handels- och näringsminister Jan Christian Vestre i Europaparlamentet för ett samtal om gemensamma utmaningar och lösningar.

Till sist vill jag tacka alla som Liberaler som kampanjade på Europadagen!

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro