Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Ja! Handelsutskottet har sagt ja till mitt förslag till Deforestation Regulation som jag varit huvudförhandlare för. Förslaget handlar i korthet om att produkter som bidragit till avskogning inte ska få säljas på den europeiska marknaden. EU är idag en stor drivkraft bakom den globala avskogningen, som i sin tur leder till både stora utsläpp av växthusgaser och till minskad biologisk mångfald.

Handeln är EUs absolut viktigaste klimatpolitiska verktyg. Med de samlade musklerna från den europeiska marknaden har vi möjlighet att leda vägen och göra skillnad i stor skala. För att vi ska nå våra mål är det avgörande att förändringar sker tillsammans med, och inte mot våra handelspartners. 

Ja! Sverige ansöker om att gå med i NATO. Det är bra för Sverige och det är utmärkt för Europa. Som medlem i NATO kan Sverige bidra till fred och säkerhet kring Östersjön, vilket är extra bra för våra baltiska vänner. Att det finns en bred uppslutning i Sverige för detta vägval är viktigt, men Liberalernas Allan Widman har rätt i att alliansfrihet aldrig tjänat Sverige väl. Jag satt i Bryssel och följde riksdagsdebatten och lyssna gärna här på hans inlägg från i måndags. Det var ett av de bästa tal jag hört. Redan 1995 öppnade Liberalernas dåvarande partiledare Maria Leissner upp för en diskussion om svenskt inträde i NATO. Socialdemokraterna ändrade sig till sist – det är också ett kvitto på att deras säkerhetspolitiska strategi inte höll måttet när den testades på riktigt. Det finns ett stort intresse kring Sveriges nya linje och under veckan har jag intervjuats av både Euronews och italiensk public service. 

På internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi den 17 maj medverkade jag i Europaparlamentet i Sveriges seminarium om HBTQI-personers situation i Polen och Ungern. Under minisessionen här i Bryssel antog vi resolutioner om att bland annat underlätta insamlingen av bevis för Rysslands krigsbrott i Ukraina, och hur vi hanterar krigets konsekvenser för Europa. Parlamentariker från Ukraina var på plats för att uppdatera oss om läget. Vi fick dessutom en pratstund med Moldaviens president Maia Sandu, som även talade i plenum

På torsdagskvällen hade jag nöjet att möta vårt norska systerparti Venstres ledare Guri Melby här i Bryssel. Venstre förespråkar ett norskt medlemskap i EU och är Norges mest europavänliga parti. Som vi konstaterade: Liberaler visar vägen. 

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro