Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

100 dagar av krig. 100 dagar av ryska lögner, våld, övergrepp och krigsbrott. Men också 100 dagar av ukrainskt mod, motstånd och outtröttlig kamp för sin existens och vår gemensamma frihet. Så kan man sammanfatta de 100 dagar som gått sedan Ryssland invaderade Ukraina. 

I veckan antog EU:s medlemsländer äntligen ett nytt, sjätte sanktionspaket. Innan årsskiftet ska 90% av den importerade gasen från Ryssland till EU stoppas. Rysslands största bank Sberbank stängs slutligen ute från Swift. Ytterligare tre statsägda ryska TV-kanaler bannas i unionen, och EU:s försvars- och energisäkerhet ska stärkas. Ukraina får även ytterligare 9 miljarder euro under 2022 i makrofinansiellt stöd, och fortsatt militär, politisk och humanitär hjälp till återuppbyggnad.

Vi försöker alla förstå vad som egentligen sker, och hur man ska förstå och tolka Rysslands mål och ambitioner. I fredags var jag värd för en konferens organiserad av Estonian World Council och Sverigeesternas riksförbund på Europahuset i Stockholm. Konferensen, med några av de mest initierade experterna, journalisterna och politikerna, kan du se i efterhand här – något som jag varmt rekommenderar till alla som vill uppdatera sig på djupet om läget just nu när det gäller Rysslands hot mot Europa.

I veckan samtalade jag med Oleksandra Voropaieva, Ukrainas särskilda sändebud för humanitära frågor, om hur Ukrainas partners kan fortsätta stödja landet på bästa sätt. 

Parallellt med det fasansfulla kriget i Ukraina har Belarus i skymundan i praktiken blivit Rysslands bakgård, om detta skriver jag i veckans krönika i Borås Tidning

Den svenska Nato-ansökan diskuteras flitigt i Europaparlamentet. Om Sverige, och den misslyckade alliansfriheten, skriver jag i Nerikes Allehanda

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro