Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

1348. Så många personer är fängslade i Belarus för sina åsikters skull. En av dem är Ales Bjaljatski. Jag är så glad över beskedet att han får Nobels Fredspris i år. Senast jag mötte honom åt vi lunch i Stockholm. Jag önskar inget hellre än att Ales och alla andra politiska fångar släpps fria, att han får ta emot fredspriset själv i Oslo.

I veckan fattade Europaparlamentet beslutet att det ska bli standard med en enda typ av laddare för mobiler och surfplattor. Bra för konsumenter och miljö. Annars präglade Rysslands krig mot Ukraina veckans plenarsession i Strasbourg. 

Varför sviker Vänsterpartiet Ukraina?

Putin blir allt mer desperat. Ukrainas framgångar har fått Putin att annektera fyra ukrainska regioner och tvinga ut fler ryska män i krig. För att få med sig befolkningen på dessa manövrar används desinformation. I onsdags höll jag ett tal i Europaparlamentet om att vi måste stoppa och avslöja Putins lögner. Jag kanske inte borde bli förvånad, men jag blir ändå bestört över att Vänsterpartiet inte fullt ut stödjer Ukrainas sak och att partiet inte kan ställa sig bakom kravet på att EU tillsammans behöver ge mer vapen. “Det är komplext” säger Malin Björk, men vad är det som är svårt att förstå, när ett land måste få hjälp att slåss för sin existens. 

Putinpropaganda i boxningsringen

Putins propaganda syns även i sportens värld. Under junior-EM i boxning förbjöds ukrainska boxare att tävla under egen flagg. Internationella boxningsförbundets korrupta ryska ordförande använder boxningsringen som en arena för att sprida Putins narrativ. Därför har jag, tillsammans med andra europaparlamentariker, skrivit ett brev som kräver att ukrainska boxare ska få tävla under egen flagg.

Världens mest hållbara frihandelsavtal

Ett viktigt verktyg för att ta socialt ansvar och miljöansvar är att handelspolitiken. Två viktiga delar är arbetet med EU:s gränsjusteringsmekanism för klimatet och möjligheten att kunna inkludera parisavtalet och avtal om goda arbetsvillkor i frihandelsavtal. Detta debatterade vi härom dagen. Ett gott exempel på hållbara handelsavtal är det mellan EU:s och Nya Zeelands som nu ligger på bordet. Frihandelsavtalet sjösattes av Cecilia Malmström och är det mest hållbara frihandelsavtalet i världshistorien.

Stoppa diskrimineringen av romer

EU ska inte bara stå upp mot externa hot som diktatorers anfallskrig, utan även ta socialt ansvar inom unionen. Vi kan inte tolerera ett Europa där romer fortsätter att ställas utanför, sa jag i plenisalen i tisdags.

Till sist, vem blir vårens praktikant? Sök innan ansökningsperioden stänger på söndag 16/10! 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro