Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

I veckan har vi haft en livlig och engagerad diskussion i min partigrupp, Renew Europe med anledning av det svenska valet och regeringsbildningen. 

Jag har mött både kritik och gratulationer. Mötet landade i att det finns ett stort förtroende för mig i gruppen, som jag är otroligt tacksam för, och att det inte drivs någon form av uteslutningsärende varken mot mig eller L, men diskussionen kommer att fortsätta både om vad som sker i Sverige och i andra länder framöver.

Det finns ett stort intresse för vad som sker i Sverige. Många frågor fanns på bordet. Hur ska man förhålla sig till den knepiga parlamentariska situationen? Hur hanterar liberaler bäst högerpopulistiska partiers framväxt?

Jag känner att det finns väldigt höga förväntningar på att vi Liberaler ska vara garanten i den nya regeringen för de liberala värden vi håller allra högst. Det är jag övertygad om att vi kommer att leva upp till.

I torsdags röstade vi i Europaparlamentet igenom en resolution med medskick till klimattoppmötet COP27 i Egypten. I debatten tog jag upp att vi måste göra allt vi kan för att utsläppen ska ner. Samtidigt hörde jag hemifrån hur en nyvald riksdagsledamot använder sin första talartid till klimatförnekelse. Man tar sig för pannan.

Dessutom riktas äntligen EU-sanktioner mot Irans moralpolis. Irans frihetskämpar förtjänar EU:s fulla stöd i kampen för frihet och självbestämmande.

Jag är inte bekväm med att skryta. Men under veckan kom nyheten att jag rankas som Sveriges tredje mest inflytelserika Europaparlamentariker. Jag är glad och hedrad. Det visar att det går att göra skillnad och att Liberalerna fortsätter att forma de viktiga beslut som fattas i EU. 

Nu ska jag ta helg och landa i veckans största händelse, att mellandottern överraskade mig med en kattunge när jag kom från Strasbourg. Han är mest svart, supersöt och utstrålar tydligt vem som bestämmer. Frågan är vad han ska heta?

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro