Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Nu är det klart. EU stoppar försäljning av fossildrivna bilar efter år 2035. Efter flera års förhandlingar i många olika led kom parlamentet, kommissionen och medlemsstaterna slutligen överens på natten mellan torsdagen och fredagen. Det här är det första förslaget inom ramen för EU:s stora klimatpaket Fit for 55 som färdigställts. Jag ser fram emot fler segrar för klimatet.

En aktuell miljöfråga i EU är Östersjöns vattenmiljö. Förra veckan beslutade EU om minskade utsläpp från båtar. Det är jättebra för både miljön om klimatet, men fler åtgärder krävs för att rädda fisken i Östersjön. Liberalerna vill sänka fiskekvoterna och begränsa skadliga fiskemetoder som bottentrålning. I måndags medverkade jag i ett seminarium om Östersjön hemma i Norrtälje. En av de andra paneldeltagarna var dokumentärfilmaren Folke Rydén. Jag kan varmt rekommenderar hans “Östersjön – hot och hopp” på SVT Play. Klicka här för att se dokumentären.

Den 27 oktober fyllde den svensk-eritreanske författaren och journalisten Dawit Isaak 58 år. Han borde få fira födelsedagen med sin familj. Istället sitter han sedan 2001 fängslad i Eritrea utan rättegång. Med anledning av detta har jag ställt en skriftlig fråga till EU-kommissionen om vad de gör för att Dawit Isaak ska friges.

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro