Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Ja, säger EU-kommissionen. Men ska Sverige säga nej?

S och SD sätter stopp

I början av december ska EU:s medlemsländer bestämma om man ska välkomna Rumänien, Bulgarien och Kroatien i Schengenområdet. 

I Sverige har Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna annonserat att man kommer att gå emot regeringen och stoppa detta i riksdagens EU-nämnd. Tillsammans kan de nämligen blockera frågan. Det är så ovärdigt och populistiskt och dessutom ett hårt slag för dessa länder som under många år jobbat hårt för att uppfylla kriterierna.

Besvikelsen är stor bland kollegor från dessa länder. Jag har varit intervjuad i både bulgarisk och rumänsk TV och många tidningar om detta under veckan. Liberalerna gick till val på att stå upp för den fria rörligheten.

Mer stöd till Ukraina

I riksdagens EU-debatt, där Johan Pehrson deltog med den äran, presenterade regeringen ett stort stödpaket till Ukraina, större än alla Sveriges tidigare stödpaket tillsammans. I handelsutskottet diskuterade vi i måndags EU:s nya finansiella stöd och i debatten lyfte jag att EU borde använda Rysslands frysta tillgångar för att finansiera återuppbyggnaden av Ukraina.

Besvikelser från klimatmötet i Egypten

FN:s klimatmöte COP27 i Egypten går mot sitt slut, men tyvärr verkar det inte bli några stora vinster för klimatet. Självklart måste vi hålla fast vid våra klimatlöften och jag är oerhört stolt över EU:s arbete och ledarskap i klimatfrågan. Om detta skrev jag veckans krönika i Borås Tidning

Vad är ett fotbolls-VM värt?

På söndag inleds herrarnas fotbolls-VM i Qatar, kantat av brott mot mänskliga rättigheter. Minst 6500 invandrade arbetare uppges ha omkommit i Qatar sedan de tilldelades fotbollsmästerskapet för 10 år sedan. Är fotbolls-VM verkligen värt mer än människoliv?

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro