Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Hur ska vi kunna ge Ukraina vårt helhjärtade stöd och strypa de ryska exportinkomsterna som finansierar kriget, utan ett starkt EU-samarbete? Hur hade vi klarat att akut få fram och distribuera covid-vaccin utan ett EU som kan fatta snabba beslut? Hur ska vi långsiktigt tackla klimatförändringar och ta oss ur energikrisen, utan ett lösningsorienterat EU? Sanningen är att utan EU skulle inget av det här gå.

Mina tankar kring SD:s inflytande över Sveriges EU-politik 

Vi Liberaler vill fördjupa EU-samarbetet. Vi kämpar för att man ska kunna dra in EU-bidrag till länder som bryter mot rättsstatens principer. Vi jobbar för ambitiösa klimatmål. Vi tar strid för HBTQ-personers rättigheter i hela EU. 

SD är här vår politiska motpol. De driver en EU-fientlig linje, vägrar att kritisera Ungern och Polen när de kränker mänskliga rättigheter. De röstar emot klimatet och håller Europas politiska homofober om ryggen. 

Jag är orolig över SD:s inflytande på Sveriges EU-politik och jag tycker att det har varit otydligt om de har inflytande, och i så fall hur omfattande det egentligen är. Förra veckan rapporterade Altinget att flera miljörelaterade EU-frågor ingår i samarbetet med SD. Enligt Tidö-avtalet ska de EU-ärenden som påverkar avtalets samarbetsprojekt samordnas med SD.

Vilka EU-frågor som anses påverka samarbetsprojekten förhandlas löpande, och tolkningen av vad som kan anses “påverkar” kan bli mycket bred. Listan som presenterades visade att en lång rad av de viktigaste EU-politiska klimat- och miljöfrågorna, men även andra områden, har ansetts ingå i samarbetet mellan regeringen och SD.

Att det inte finns en tydlig gräns för vilka delar av EU-politiken som ska samordnas med SD skapar både osäkerhet och otydlighet. I praktiken kan detta betyda att en stor del av till exempel EU:s klimatpolitik kommer att inkluderas inom ramen för Tidö-samarbetet. 

Att få det klarlagt hur samarbetet mellan regeringen och SD ser ut avseende EU-frågorna är en förutsättning för att jag ska kunna göra mitt jobb på ett bra sätt. Med vetskapen om att samarbetet med SD på EU-området är mycket bredare än vad Tidö-avtalet inledningsvis gav sken av blir det ännu viktigare att driva offensiv Liberal EU-politik i Europaparlamentet, exempelvis för att se till att klimat- och miljöpolitiken inte riskerar att urvattnas. Liberalernas EU-politik ligger fast och utifrån detta så blir mitt och alla Liberalers uppdrag svårare, men också viktigare. 

Vid årsskiftet tar Sverige över ordförandeskapet. Då måste det råda tydlighet om vad som gäller kring Sveriges EU-politik. 

Strasbourg-vecka med EU-hat, homofobi och cyberattack

I veckan firade EU-parlamentet 70 år. I samband med det hölls en särskild debatt. Jag var så stolt över att tre liberala premiärministrar deltog i debatten, bland annat Xavier Bettel från Luxemburg som är en fin vän sedan ungdomsförbundstiden. Som kontrast till de liberala företrädarna gick gruppledaren för SD:s grupp i parlamentet, ECR, upp i talarstolen och höll ett tal som osade av hat och förakt mot den europeiska demokratin, vilket senare hyllades av Sverigedemokraten Charlie Weimers. 

De första matcherna av fotbolls-VM i Qatar har spelats. Stor kritik har riktats mot förbuden av pridefärger på läktarna och “One Love”-kaptensbindlar på fotbollsplanerna. Med all rätt. I torsdags fördömde vi i Europaparlamentet den homofobi, den korruption och mutor samt de vidriga brott mot mänskliga rättigheter som VM i Qatar innebär. Kort därefter valde det internationella fotbollsförbundet FIFA att backa från sitt beslut om att förbjuda fans från att bära pridefärger på VM-arenorna. Men förbudet kvarstår för lagen och spelarna. Det visar på hur viktigt det är att EU markerar mot orättvisor i världen och att vi fortsätter hålla uppe våra påtryckningar då enad kritik från Europa får effekt, även gentemot en organisation som FIFA.

I veckan röstade vi för att ge Ukraina ett nytt makrofinansiellt stöd och vi röstade också för att klassa Ryssland som en statlig sponsor av terrorism. Kort därefter utsattes Europaparlamentets hemsida för en cyberattack som gjorde att hemsidan slutade att fungera. Ryssland fortsätter sin militära och digitala krigföring. Det behövs ett starkt europeiskt samarbete för trygghet och säkerhet, både i den fysiska verkligheten och på internet.

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro