Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

“Kanske dör jag nu? Om 20 minuter? Eller om 20 timmar? Jag dör många gånger varje dag. Men oavsett, så ska jag leva i värdighet, slåss med värdighet, kämpa med värdighet.”

Dessa ord fick jag höra från den 21-åriga sjukvårdaren Kateryna Polishchuk som var instängd i stålverket Azovstal i Mariupol och sedan tillfångatagen av ryska ockupanter. Hon besökte i veckan Bryssel och du kan läsa hela hennes berättelse här.

Sverige kan stärka rättsstaten i Ungern

Veckans stora nyhet är att EU-kommissionen äntligen säger nej till att betala ut EU-stöd till Orbáns Ungern för att landet inte lever upp till rättsstatens principer. Det är ett viktigt besked som vi i Europaparlamentet har efterfrågat i flera år. Ungerns högerpopulistiska styre ska inte förvänta sig pengar från EU så länge de fortsätter inskränka domstolars oberoende, medias frihet och människors rättigheter. Innan kommissionens förslag kan bli verklighet behöver det godkännas av medlemsstaterna i ministerrådet. Med ett stundande svenskt ordförandeskap i EU är jag glad att den svenska regeringen ställer sig bakom frysta bidrag till Ungern.

Internationell tribunal för Putin och Lukasjenka

I Minsk har Lukasjenkas regim varit en megafon för rysk propaganda och tillåtit Belarus att bli en avfyrningsramp i Putins anfallskrig mot Ukraina. Dessutom har diktatorn försäkrat Putin att belarusiska flygvapnet nu är redo och rustat för att bära ryska kärnvapen. När Ukraina har vunnit kriget måste både Putins och Lukasjenkas regimer ställas inför rätta. I veckan medverkade jag på ett möte med Belarus-delegationen och utskottet för mänskliga rättigheter för att diskutera de juridiska förutsättningarna för en internationell tribunal. En av talarna på mötet var Carl Bildt, som ville döma de ansvariga för krigsbrott.

Nordiskt inflytande i EU

Denna vecka var jag även inbjuden som paneldeltagare till norska Europabevegelsen i Bryssel. Panelsamtalet handlade om att det nu är 28 år sedan Norges senaste folkomröstning om att gå med i EU. Jag ser fram emot dagen då vi kan välkomna vårt grannland i väst in i EU-gemenskapen.

Slutligen vill jag passa på att gratulera Johan Pehrson som i förra helgen valdes till Liberalernas partiledare. I sitt tal tog han bland annat upp Liberalernas arbete i EU för fred och frihet. Liberalerna kommer att spela en viktig roll under Sveriges EU-ordförandeskap våren 2023. Framåt tillsammans!

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro