Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Nu leder Sverige EU. I tisdags presenterade statsminister Ulf Kristersson regeringens prioriteringar för ett grönare, säkrare och friare Europa här i Strasbourg. Statsministern gav parlamentet ett varmt EU-vänligt budskap. Därefter följande en debatt. Här kan du se mitt tal

Jag är glad att statsministern är så tydlig om att Sverige som ordförande kommer att jobba hårt för att EU ska hålla ihop kring de värden som vi värderar allra högst. Budskapet till Europas alla högerpopulister är kristallklart. Vänder man EU:s gemensamma värden ryggen så tackar man också nej till att ta del av fonder och bidrag. EU är ett samarbete. Inte en bankomat.

Ett starkt, demokratisk EU är förutsättningen för att fortsätta utveckla EU som är världens viktigaste miljöorganisation. Ett EU som tar på sig ledartröjan i det globala klimatarbetet och som hindrar nationalism och klimatförnekelse från att bromsa in tempot i det europeiska miljöarbetet. Att statsministern slår fast att Sverige vill ro miljösatsningen Fit For 55 – paketet i hamn är ett viktigt besked för Europa. 

När Sverigedemokraternas Charlie Weimers tog ordet ställdes den direkta EU-fientligheten i skarp kontrast mot statsministerns inlägg.  

Apropå miljö, så har vi behandlat ett förslag för ökade miljökrav på handel med avfall. Här kan du se mitt inlägg i debatten

Jag deltog också i veckans debatt om Global Gateway, om hur EU ska möta konkurrensen från ett allt mer aggressivt expansivt Kina. 

Att Ryssland har genomfört militärövningar med Belarus är mycket oroande. I torsdags samlades Belarus-delegationen för att tala om hur vi ytterligare kan jobba för att isolera diktatorn Lukasjenka.

Precis som statsministerns sa i sitt tal till parlamentet, Ukraina slåss inte bara för sin egen existens. Utan också för oss. Att enat fortsätta stödja Ukraina och stoppa Rysslands vansinniga krig är EU:s och ordförandeskapets allra viktigaste uppdrag. 

Till sist, önskar jag Sverige ett framgångsrikt ordförandeskap och ser fram emot samarbete och extra mycket blågult i Bryssel under våren. 

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro