Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Du kan säga att gud är ful eller inte finns, du kan kan driva hårt med profeter och heliga symboler. Yttrandefrihet är en demokratisk rättighet.

Men vuxna människor har också ett ansvar för sina handlingar. Att personer i och nära SD som är ett riksdagsparti, agerar på ett sätt som underminerar den svenska Nato-ansökan går emot svenska intressen och bör kritiseras. Det är skillnad på olagligt och olämpligt.

Det pågår ett krig i Europa. Ett svenskt medlemskap i Nato är viktigt för säkerheten i hela Europa och att personer i och nära SD uppmuntrar till koranbränning och bistår en högerextrem proffsprovokatör med råd och dåd är olämpligt av ett riksdagsparti som säger sig stå bakom ansökan.

Sveriges medlemskap i Nato är viktigt för hela Europa. Därför blir agerandet ett hån mot alla som just nu kämpar för Ukrainas existens. Putin är den enda som tjänar på detta.

Här i Bryssel får jag många frågor om vad som händer i Sverige och hur det påverkar vår Nato-ansökan och EU:s säkerhet. Jag och Fredrik Malm uttalade oss i DN under onsdagen och jag intervjuades i Nyheterna i TV4 i onsdags och i SVT:s Aktuellt under torsdagen.

I veckan har vi haft nöjet att ta emot det svenska ordförandeskapet och jag är så klart extra glad för att ha haft de liberala ministrarna här i Bryssel, utbildnings- och rymdminister Mats Persson, jämställdhetsminister Paulina Brandberg samt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari

Väldigt glädjande är också att handelsutskottet röstade för det avtal mellan EU och Guyana om hållbart skogsbruk som jag har varit ansvarig för. Det innebär att EU kommer kunna ställa krav på att importerad skog från Guyana inte bidragit till att avskoga regnskogen utan skett på laglig väg. Ett tydligt exempel på hur EU genom partnerskap med länder tillsammans skyddar världens natur.

I veckan hade jag även förmånen att möta liberala vänner och parlamentariker från Ukrainas Verkhovna Rada, bland annat  Oleksandr Korniyenko, förste vice talman och fd partiledare för Zelenskyjs parti. Jag är så oerhört tacksam för deras ansträngningar att resa till Bryssel. Att få samtala med dom direkt med deras erfarenheter från både politiken och frontlinjen ger nya och ovärderliga insikter.

I måndags gjorde vår nya medarbetare Olle Johnsson sin första dag hos oss. Han har tidigare haft olika tjänster inom Liberalerna i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Olle som har läst nationalekonomi och har rötterna i Aneby i Småland kommer främst jobba med handelspolitik och kampanjer. 

Den 27:e januari markerar minnesdagen av Förintelsen och i år är det 78 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades. I Europaparlamentet uppmärksammades detta med en särskild plenarsession där Israels president medverkade. 

Att påminna oss om att minnas kan låta som en onödig klyscha, hur skulle det vara möjligt att glömma ett folkmord? Men historien har lärt oss något annat.

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro