Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Mäktigt. Mänskligt. Det var stämningen när Zelenskyj talade i Europaparlamentet i torsdags. Jag hoppas att den ukrainska presidenten kände i sitt hjärta att de varma applåderna visade parlamentets starka stöd. 

Det var första gången som Zelenskyj deltog personligen på ett toppmöte och i samma stund kom rapporter om nya ryska angrepp. Allt stöd för Ukraina måste nu omvandlas i konkret handling. 

I måndags kom skolminister Lotta Edholm (L) till Bryssel för att presentera prioriteringarna under det svenska ordförandeskapet. Hon talade bland annat om EU:s viktiga uppgift att se till så att ukrainska barn på flykt ska få den utbildning de har rätt till. 

Efter att Politico rapporterat att Kinas EU-ambassadör Fu Cong har bjudit in representanter från EU:s medlemsländer till ett möte med Xinjiangs guvernör Erkin Tuniyaz har jag agerat

En representant för det kinesiska folkmordsprojektet ska straffas, inte bjudas in till möten. 

Jag kräver att EU:s utrikeschef Josep Borrell omedelbart agerar och säkerställer att varken någon EU-representant eller representant från medlemsländerna träffar guvernören under besöket i Bryssel och att Tuniyaz omedelbart ställs under sanktioner.

Kinas EU-ambassadör Fu Cong verkar för övrigt vara på offensiven. I Politico gör han inte bara anti-ukrainska uttalanden utan mullrar över att parlamentariker besöker Taiwan. Det gör mig bara ännu mer övertygad om att vår delegationsresa till Taiwan gjorde nytta. 

Till sist, en glad nyhet – nu är hon på plats! Vårens praktikant Veronica Björck

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro