Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

“Your main task is to stay alive.” Det var meddelandet som David Arakhamia, gruppledare för Zelenskyjs parti i det ukrainska parlamentet skickade ut till sina kollegor morgonen den 24 februari förra året. I torsdags hade vi i den liberala gruppen här i Europaparlamentet gemensamt gruppmöte med våra ukrainska kollegor, några på plats i Strasbourg och andra på länk. Våra möten har inte bara en symbolisk betydelse utan blir allt viktigare för att diskutera hur Ukrainas väg in i EU kan bli så kort som möjlig.

Jag är också glad över att kunna berätta om ytterligare gröna vallöften som vi levererar på. 

I vårt Europaprogram inför EU-valet lovade vi att jobba för en EU-strategi mot avskogning. Förutom att vi har gått i mål med världens första lagstiftning mot global avskogning antog parlamentet i tisdags ett nytt handelsavtal med Guyana som syftar till hållbar handel. 

Vi gick också till val på ett säljstopp för nya fossildrivna bilar till 2030. Nu röstade parlamentet för förslag som sätter datum till 2035, men i linje med vårt förslag. Lyssna gärna på mitt inlägg i debatten som även plockades upp i EU-magasinet SVT Forums rapportering.

På tal om en grönare fordonsflotta måste vi också se till så att EU har tillgång till kritiska råmaterial som gör att vi kan producera batterier utan att vara utlämnade till och beroende av Kinas sällsynta jordartsmetaller. Det är också avgörande att vi vid sidan av ny gruvverksamhet inom EU blir bättre på att ta tillvara på och återvinna kritiska metaller. Jag deltog i den intressanta debatten om hur EU ska förhålla sig till detta. 

Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag deltagit i debatter om förtrycket i Belarus. Så även denna session. Men jag kommer att fortsätta så länge det behövs. 

Den här gången lyfte jag den Internationella Olympiska Kommitténs vansinniga beslut om att öppna upp för belarusiska atleter i Paris. 

På fredagen lade EU-kommissionen fram förslaget om att signera det nya frihandelsavtalet med Nya Zeeland som jag ansvarar för i handelsutskottet. Nu är det alltså dags för både rådet och oss i parlamentet att ratificera avtalet. Det innebär att vi är ett stort steg närmre att få världens hållbaraste handelsavtal på plats. 

Avslutade veckan hemma i Sverige hos Världsnaturfonden WWF och möte med generalsekreteraren Gustaf Lind

Det händer mycket framöver  – följ mig gärna på facebook 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro 

PS 1: Veckans gladaste nyhet är att regeringen gjort dagen för Europaparlamentsval till nationell flaggdag. Redan i juni nästa år kan du flagga för frihet, demokrati och Europasamarbete. Ett mycket bra beslut. 

PS 2: Veckans pinsamhet står den ungerska kommissionären för, som till sin medarbetare kallade frågvisa parlamentariker för “idioter” när han trodde mikrofonen var av. Orbáns kommissionär var impopulär redan innan.