Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Det är omöjligt att inte bli djupt berörd av bilden på den modiga kvinnan med EU-flaggan som sprutas ner av vattenkanoner och tårgas i Georgiens huvudstad Tbilisi. Bilden är redan ikonisk och en viktig symbol för den georgiska kampen för att bli en del av EU. 

De senaste dagarna har Tbilisis gator fyllts av demonstranter som trots kraftigt motstånd från polis protesterat mot den georgiska regeringens försök att närma sig Ryssland. Lagförslaget som lades fram innebär att utländska organisationer verksamhet i landet kraftigt skulle begränsas vilket praktiken skulle göra det omöjligt för Georgien att bli kandidatland till EU. 

Lagförslaget är nu tillbakadraget men demonstrationerna fortsätter på Tbilisis gator. Stödet för EU är fortsatt orubbligt bland den georgiska befolkningen och trots att den georgiska regeringen just nu kraftigt försvårar fortsatt EU integration får vi inte svika alla dem som tror på en europeisk framtid i Georgien. 

Situationen i Georgien kommer så klart att finnas med på agendan när vi samlas för plenarsession i Strasbourg. 

Stort grattis Kaja Kallas och vännerna i liberala Reformpartiet. Er valseger är viktig även för oss. Kaja Kallas är den ledare som gått i bräschen för EU:s stöd till Ukraina. Hon har varit den som satt ner foten mot velighet mot Ryssland och aparta försök till telefondiplomati med Putin. Att de estniska Liberalerna går framåt samtidigt som det högernationalistiska partiet backar är också en viktig signal till hela Europa.

 I veckan uppmärksammades som vanligt den internationella kvinnodagen. En dag vi påminns om att kampen för jämställdhet inte ens nått halvvägs. Att rätten till sin kropp ska vara en viktig fråga i Europa 2023 är bedrövligt och inte kan vi nöja oss med att Europa har världens mest välutbildade hemmafruar

Om en vecka hoppas jag få träffa många av er vid Liberalernas Riksmöte i Linköping. Varmt välkommen till en workshop med sikte på framtiden, om ett liberalt Europa – Hur når vi dit?  Vi börjar klockan 11:00.

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro