Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Sällan har Europa och USA behövt varandra mer än just nu. Kriget i Ukraina, hotet från Kina och kampen för klimatet är alla frågor som kräver gemensamma svar från den fria och demokratiska världen. 

Det gör det ordentligt frustrerande när väst, istället för att fokusera gemensamma resurser på en ukrainsk seger mot Ryssland, planerar för subventioner i miljardklassen till fullt lönsamma bolag. Den fria världen kan bättre. Detta debatterade jag i veckan i SVT

I kampen med Kina om rollen som världens ledande industrination genomför USA ett gigantiskt klimatpaket. Det är utmärkt att USA är tillbaka i det globala klimatarbetet efter det att Trump vände Paris-avtalet ryggen. Samtidigt är det olyckligt att satsningen, Inflation Reducation Act (IRA) görs i form av gigantiska statsstöd som sätter den globala konkurrensen ur spel. 

Det har blivit allt mer uppenbart att EU behöver agera för att hålla kvar goda incitament för företag och kapital att placeras i EU. Net Zero Industry Act (NZIA) som är förslaget till EU:s svar på IRA, och Kinas industrisubventioner har nu presenterats. 

Förslaget innehåller bra delar som adresserar den gröna omställningen och pekar på att statsstöd inte är lösningen på alla problem. Men samtidigt vänder jag mig emot tanken på att sätta mål för hur mycket som ska vara “made in Europe”. För EU:s och Sveriges del är det öppenhet som är vägen till en stark ekonomi.

Tack till er som kom till Europa-seminariet i Linköping i helgen där vi diskuterade frågan vad ”EU betyder för dig” som utgångspunkt för arbetet med att jobba fram ett nytt program för Europa. Det är också möjligt att höra av sig med inspel i efterhand till mig. Framtidens Europa var också temat när ALDE och tyska FNF anordnade diskussionskväll i tisdags där min europaparlaments-kollega Svenja Hahn och Bundestagsledamoten Michael Link, båda från FDP, också deltog. 

Dagarna i Bryssel har varvats mellan möten och besök av bland annat SACO:S ledning och representanter från Lunds universitet. Men min vecka började i Stockholm i måndags när jag talade på Svenska Folkpartiets valmöte. Finland går till val nästa helg och vi håller tummarna för ett bra valresultat för våra vänner i Sfp!

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro