Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Sverige bör byta ut kronan mot euron. Tiden är inne för att ompröva ett 20 år gammalt nej till valutasamarbetet. Det är helt enkelt dags att säga ja till euron. Läs gärna min debattartikel i Sydsvenskan om detta. 

Att Absolut Vodka återupptar exporten till Ryssland är som att ge en present till Putin. Medan EU gör allt för att tuffa till sanktionerna väljer alltså spritföretaget Pernod Ricard som bland annat äger Absolut Vodka, att göra business igen. 

Att återuppta exporten till Ryssland innebär att man stödjer den ryska krigföringen mot Ukraina och motverkar de internationella sanktionerna. Det finns inga ursäkter och detta uttryckte jag i ett brev till företagets VD. De starka svenska reaktionerna mot Absolut Vodkas tondövhet har fått bred internationell spridning, vilket jag hoppas bidra till att företaget backar. 

Det var ett välkommet besked att Sveriges regering har ställt sig bakom EU-kommissionens uppmaning om att dra Ungerns anti-HBTQ-lagar inför EU-domstolen. I anmälan till domstolen anförs det att de ungerska lagarna utgör brott mot EU:s regler för den inre marknaden, individers rättigheter och EU-samarbetets grundläggande värderingar. Det är ett viktigt besked som visar att Liberalerna gör avtryck och att regeringen är beredd att ta strid för liberala värderingar. 

I veckan har vi kommit igång med förhandlingarna om luftkvalitetsdirektivet och det känns roligt att vara vid förhandlingsbordet igen!

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro