Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

På tisdag den 9 maj är det Europadagen, men redan i helgen startar Liberalernas firande. Vår kampanj handlar om att Sverige behöver delta i EU-samarbetet fullt ut. Det är dags att gå med i valutasamarbetet och byta ut kronan mot euron.

Sverige borde vara en del av kärnan som fattar besluten som är avgörande för vår framtid. Fler euroländer stärker också EU:s inflytande i världen. Med euron får Sverige en robustare valuta som står emot inflationen bättre än kronan. 

Sveriges medlemskap i EU har ökat vårt välstånd och gjort Europa starkare. 20 år har gått sedan Sverige senast tog ställning till euron och sedan dess har både Sverige och världen förändrats. Det är helt enkelt dags för Sverige att säga JA till euron. Jag kommer att kampanja i och runt Stockholm. Om du har vägarna förbi hoppas jag vi ses!

SD:s partiledare skrev i veckan att EU blivit en tvångströja för Sverige” och att EU-medlemskapet behöver utvärderas. I en debattartikel i Altinget kommenterar jag detta. 

Ingen som är intresserad av en konstruktiv debatt om hur vi vill utveckla unionen beskriver samarbetet inom EU som en tvångströja. Med artikeln visar Åkesson att SD inte är intresserade av en riktig debatt utan vill testa hur pass gynnsam jordmånen är för att få ett swexit-frö att gro.  

Utspelet sker vid en tidpunkt där det är avgörande att EU håller ihop för att tillsammans kunna möta Ukrainas akuta behov av stöd för att överleva som nation och sammanhållningen är vårt vassaste vapen mot Putin. Att i det läget ifrågasätta Sverige i EU visar en likgiltighet inför att sluta upp bakom den existentiellt avgörande uppgiften.

Under veckan har vi verkligen kommit igång med förhandlingarna om EU:s luftkvalitetsdirektiv och arbetet med att underlätta för handel med Ukraina och hantera de många svåra konsekvenser Rysslands krig får när det gäller jordbruksexporten finns på agendan. 

Tacksam att jag fick möta våren i Stockholm och se körsbärsblommorna i Kungsträdgården och hålla vårtal hemma i Roslagen. Att få vara med på talmannens vårmiddag var en varm och fin upplevelse. 

Glad Europadag, 

Karin Karlsbro